Vadkár – Mikor van a földem a legnagyobb veszélyben?

2020.04.09. Vadriasztás
Mit lehet tenni az őzek által okozott vadkár ellen?

Felmerült már benned az a kérdés, hogy miért van valakinél szinte minimális, vagy akár nulla vadkár, és nálad miért kiugró a kár mértéke? A vadak mozgása, annak iránya, szokásai, termőfölded elhelyezkedése… Ezek mind- mind befolyásolják a kártétel, és ezáltal a bevételed mértékét.

Az időjárás és a vadak mozgása is befolyásolja a vadkár mértékét

Túl forró, száraz nyár

Szikrázó napsütés, száraz idő, délibáb. Ismerős?

Ilyenkor az első gondolat a legtöbbünkben az lehet, hogy jégkockát és limonádét minden pohárba! A hőségtől az állatok is ugyanúgy szenvednek.

Épp ezért nyáron nagyon fontos a vadak itatása, vaditatók karbantartása. Ez a vadásztársaságok és az erdőgazdaságok feladatkörébe tartozik. Az állatok ugyanis nemcsak az éhség, hanem a szomjúság miatt is betévedhetnek földünkre.

Nyáron jellemzően a szőlő-gyümölcs van a szomjas vad miatt nagyobb veszélyben, hamarabb veszik arra az irányt, így a vadkár mértéke ezeken a területeken éréskor mondható kiugrónak.

Enyhe ősz, esős idő

Az eddig szokatlanul enyhe őszi időjárásnak vannak a vadállományra kedvező és kedvezőtlen hatásai.

Az átlagosnál magasabb volt a hőmérséklet (rekord meleg volt októberben), így elég táplálékot találnak maguknak a szabadban, kint a földeken. Az esősebb idő beálltával a vadak a saras, laza, belvizes talajokról szárazabb területekre kényszerülnek, így arra indulnak, a kártétel mértéke, a vadkár a szárazabb helyeken nő.

Esőtől védettebb területeken keresnek búvóhelyet, menedéket. A belvíz és a bőséges sár nehezíti mind az állatok, mind az emberek mozgását az érintett földeken, így a vadászat is korlátozottabbá válik.

Enyhe tél, hó nélkül

Amint beáll a ködös, nyirkos idő, a vadak több energiát emésztenek fel.

A magyarországi vadállomány az évszázadok során úgy kellett, hogy éljen: télen hideg van, esik a hó, el kell bújni, menedéket keresni.

Ezzel szemben az utóbbi években elég jelentős mértékben kitolódott a meleg idő, és a hóesés kezdete is. A fagypont feletti hőmérséklet lazán tartja a talajt, így ha nem esik hó, akkor a vadak könnyen hozzáférnek a vetéshez, és a rügyekhez.

Így az enyhe téli időjárás esetén tovább fennálló kártétellel, vadkárral kell számolni. A hóesés és a hirtelen fagy beálltával azonban ismét olyan területekre kényszerülnek, ahol könnyebben hozzáférhető számukra az élelem.

Hirtelen tavasz

Az elmúlt pár évben megfigyelhető volt, hogy a gyermekkorunkban megszokott időjárási átmenetek, amiket úgymond az igazi ősznek és az igazi tavasznak hívhattunk, eltűntek.

A hirtelen, éles váltásokkal bekövetkező hőmérsékletingadozások nemcsak az emberi szervezetre vannak megterhelő hatással. Ezt a vadak (és a háziállatok) is nehezen viselik, mondhatni „megkergülnek”.

Emellett amint ledobjuk a téli nagykabátot és egy hét múlva már pólóra váltunk, a mezőgazdasági munkák is megsokszorozódnak. Ezt követően magától értetődően ismét megjelennek a vadak is, és az okozott vadkár.

Szezonokra jellemző vadmozgás

Hazánk szerencsés helyzetben van elhelyezkedését tekintve, mert talajaink és az időjárás is kedvező mind az őszi-, mind a tavaszi vetésű növények termesztéséhez.

A termeszthető növényfajok sokszínűségéből eredően a vetési idő őszi vetés esetén már július végén kezdődhet és egészen október végéig eltarthat. A vetéskor már nagy gondot kell fordítani a vadak elleni védelemre.

Mind az őszi, mind a tavaszi szezon vetésidőszakában jelentős és erős vadmozgás figyelhető meg a területeken.

Tavasszal azonban a vadak életvitelét, és a növényzetet figyelembe véve mégis nagyobb az átlagos vadkár mértéke. A termesztett növényektől függően követhető nyomon a kártételük, jelenlétük.

Magasabb növénykultúrák esetében egyértelműen a növények (pl. kukorica) növekedésével bizonyos vadak jelenléte és kártétele egyre csökken. Aratást követve a vadak értelemszerűen kevesebbet tartózkodnak majd az érintett területeken.

Mutasd a földed, megmondom merre megy a vad!

Erdő menti termőföld

A vadak elsődleges lakhelye az erdei környezet, így ha közvetlenül erdő mellett van a termőfölded, akkor mindenképpen nagyobb veszélyben van a vadak miatt. Bár a vadak ellen az sem jelent biztos védelmet, ha a termőföld messzebb van az erdős területektől, de először mindig a közelebbi helyeken fognak megjelenni, próbálkozni. Ahogy kezdesz kifutni a szezonból, úgy fognak messzebbi termőterületeket keresni, de addig sajnos mindig erősebb lesz a vadak jelenléte, mint távolabb.

Vízparti termőföld

Ilyenkor első sorban nyáron van a telked nagyobb veszélyben.

Az állatok nyáron próbálnak vízhez közelebb húzódni, így még aratás előtt is jelentős károkat okozhatnak a csörtetésükkel.

Gyümölcsös, és szőlő esetén pedig egyértelműen a lédússág teszi számukra vonzóvá a termésedet, így ilyen esetben nyáron, szárazabb időben nagy veszélyben vagy.

Hobbitelek

A Hobbitelkek vadvédelmével kapcsolatosan egy következő cikkben fogunk részletesebben foglalkozni.

Ezeken a területeken sajnos a vadak sokkal bátrabbak, így nehezebb a riasztásuk. Partnereink visszajelzései és saját megfigyeléseink alapján, a zártkertekig, vagy akár a falvak, városok széléig is felmerészkedő vadak közül vannak, amik már az embertől sem igazán rettenek meg.

Ilyen esetekben és helyeken mindenképpen nehezebb a riasztás, bármilyen módszerrel is próbálkozol.

Kritikus területek

Országunkban vannak vadban gazdagabb területek. Ilyen helyek esetén sajnos a te termőfölded is nagyobb veszélyben van a vadkár tekintetében.

Ilyenek az összefüggő nagykiterjedésű erdők, természetvédelmi területek, nemzeti parkok, vagy tájvédelmi körzetek. Ezek közelében elhelyezkedő mezőgazdasági területeken is megnövekszik a vadállatok jelenléte.

Mindemellett fontos kihangsúlyozni azt a tényt is, ha a szomszédos termőterületek tulajdonosai alkalmaznak valamilyen vadvédelmet, akkor az állatok a védtelen földeken fognak felbukkanni.

Mit tehetünk?

Nyáron fel tudunk készülni a vadak itatására, nagyon esős, zimankós időben pedig arra, hogy kicsit szusszanhatunk a vadkárral szembeni harcban.

Bármennyire is igyekszünk, a vadak vonulását néha nem kerülhetjük el. A cél mindig az legyen, hogy csökkentsük le a vonulási időt minimálisra, és elérjük, hogy ne akarjanak a földünkön elidőzni, ezzel minimalizálva a kártételt.

Fontos az időszakos ellenőrzés is, attól, hogy a vadvédelem aktív a területen, még célszerű néha ellenőrizni a helyzetet, így sokkal könnyebben elkerülhető, hogy az állatok nálunk akarjanak csemegézni a kitartó és kemény munkánk gyümölcséből.

Mielőtt ultrahangos vadriasztást választanál, olvasd el ezt a pár hasznos cikkünket:

Tervezze meg saját területe védelmét!

Vadriasztók karbantartása és tárolása

Hasznos tippek, hogy hatékonyabb legyen a vadriasztó-telepítés

Legfrissebb híreink

Doxmand Ultrahangos Vadriasztók

Mit érdemes tudni a Doxmand ultrahangos vadriasztókról?

Mit érdemes tudni a Doxmand ultrahangos vadriasztókról? Milyen véleménnyel vannak róla a gazdák? Ebben a cikkben minden hasznos információt megtalálsz.

Olvasd tovább
Az őz a repcében is vadkárt okozhat

Ezeket végezzük el vetés előtt, hogy megelőzzük a vadkárt

Hogyan védekezhetünk a tavaszi vadkár ellen? Hogyan ismerhetjük fel, milyen vad garázdálkodott a területen? Ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat cikkünkben.

Olvasd tovább
Az Egységes Mezőgazdasági Vadkárfelmérési Útmutató véget vet a vadkár körüli félreértéseknek

Vége a vadkár körüli vitáknak – itt a vadkárfelmérési útmutató

Megjelent a vadkárfelmérési útmutató, aminek segítségével a szakértők egyértelműen megállapíthatják a vadkár mértékét. Részletek a cikkünkben!

Olvasd tovább
Kosár
There are no products in the cart!
Vásárlás folytatása
0