Vadriasztók

Miért van szükség védelemre?

A vadak sajnos néha olyan mértékben károsítják meg a veteményeseket, hogy akár teljes hektárokat kell újra megművelni. Ráadásul a gyümölcsöskertjeink sincsenek tőlük biztonságban: az őzek, mezei nyulak, és a szarvasok ugyanis előszeretettel rontanak be a kertünkbe, és teszik tönkre a munkánk “gyümölcsét” – ezért is van szükség vadriasztókra.

A neten számos praktikát olvasni, amik első hallásra talán jó ötletnek tűnnek, azonban csak rövid távon oldják meg a problémát.

Miért nem jók a házi vadriasztók?

Az állatok védelme kiemelten fontos szívügyünk. 

Ráadásul azzal, hogy elpusztítunk egy-egy őzet vagy vadkant, még nem oldódik meg a probléma – hiszen új vadak jönnek helyettük. Persze jó megoldásnak tűnhet a villanypásztor, vagy a vadkerítés is, azonban ezekbe a drótokba könnyen beleakadhatnak az állatok, és súlyos sérüléseket okozhatnak, amelyekbe akár bele is pusztulhatnak.

Ami pedig az anyagiakat illeti: ha a kerítésbe beleugrik az állat, és nem talál ki onnét, akkor még nagyobb pusztítást okoz a területünkön.

Épp ezért egy olyan megoldást dolgoztunk ki, ami egyszerre humánus, de hatékony: az ultrahangos vadriasztókat.

Mi az az ultrahangos vadriasztó ?

Ez egy olyan készülék, amely idegesítő hangot bocsát ki, amelyek elzavarják a nagyvadakat – például az őzeket, szarvasokat, illetve vaddisznókat.

De ez akkor engem is zavarni fog, nem igaz?

Természetesen nem. Ugyanis az ember csupán 20kHz-ig képes hallani a hangokat, az e fölötti tartományokat pedig már nem. Az ultrahang pedig 20kHz fölött kezdődik, így az emberi fül számára nem érzékelhető. 

A vadriasztó termékeinket úgy terveztük meg, hogy 19 és 30 kHz közötti frekvenciatartományban bocsásson ki hangokat, így elzavarva az állatokat.

Úgy hallottam, hogy az ultrahang káros a szervezetre

Szerencsére nem, hiszen akkor nem alkalmazhatnák ezt a módszert az orvosok sem (gondolj csak az ultrahang-vizsgálatokra).

De ez biztosan meglátszik majd a villanyszámlámon…

A Doxmand által fejlesztett vadriasztók napelemmel működnek, így nem fog többletköltséget jelenteni – szemben például egy villanypásztorral.

Ráadásul nem fordulhat elő az sem, hogy lemerül az elem, és a vadak letarolják a veteményest.

De ha napelemes, éjszaka is működni fog?

Szerencsére igen, egyébként nem sok értelme lenne, hiszen a vadak leginkább éjszakai vendégek. 

A napelemek által gyűjtött energiát a riasztóink egy Li-ion akkumulátorban tárolják, így biztosítva van a működése. Ugyanez igaz akkor is, ha borús idő van; a készülék ekkor sem merül le, és biztonságban tudhatod a terményeidet.

Mi lesz, ha esik az eső?

A készülék esőben is működik, az időjárásálló-kivitelnek köszönhetően. Azonban ha huzamosabb ideig nem éri napfény a napelemeket, érdemes ellenőrizni a töltöttségi szintet.

Milyen területeken lehet használni a riasztókat?

A vadriasztókat 

  • sík-, valamint domboldalas területen, 
  • folyók tavak mellett, 
  • dombos területen, 
  • továbbá gyümölcsösben is fel lehet szerelni.

Ezzel kapcsolatban azonban ügyelni kell arra, hogy a hangszóró közelében lehetőség szerint ne legyen semmilyen tárgy, vagy fa, ami megtörheti az ultrahangot. Amennyiben többet szeretnél tudni a vadriasztó kihelyezéséről, ajánljuk figyelmedbe az összefoglaló cikkünket.

Mennyire egyszerű a vadriasztók kihelyezése?

A riasztókat könnyen fel lehet szerelni, ugyanis elég őket csak egy oszlopra rögzíteni. A Dual és Normal-kivitelű eszközöket gyorskötözővel, a Doxmand VR4-, és VR8 pedig csavarok segítségével helyezhetőek fel. 

Mi a különbség az eszközök között?

A Doxmand Normal vadriasztó

A Doxmand Normal vadriasztót kisebb területekhez, például szántóföldi növények, gyümölcsösök, szőlősorok, kertek és hétvégi telkek védelmére ajánljuk. A készüléket egyszerűen a rendeltetési helyre lehet szállítani, hiszen alig nehezebb, mint egy fél literes ásványvizes palack (0,7 kilogramm). 

A riasztási hatótávolsága megközelítőleg ~100 méter, ami egy 1 ha-os terület védelmére alkalmas. Ezt a hatótávolságot azonban befolyásolják a környezeti tényezők. Ilyen például a domborzat, a tereptárgyak és kultúrnövényzet. Épp ezért  – a tapasztalatok alapján – érdemes hozzávetőlegesen 30-50 méter átfedést hagyni a hatósugarak közt.

Doxmand Dual

A Doxmand Dual készülék, az előző termékhez hasonlóan, olyan ultrahangot bocsát ki, ami zavarja a nagyvadakat, tehát az őzeket, a szarvasokat és a vaddisznókat. Jól alkalmazható kisebb szántóföldeken, telkeken, kertekben, illetve szőlőben is.

Mivel a hang két irányba is terjed, így a készülék ~2x 100 méteres hatósugárban riaszt, ami ~2×1 hektár területet véd meg az illetéktelen behatolóktól.

Doxmand VR4 vadriasztó

A VR4-es szériaszámú készülékre összesen 4 hangszórót szereltünk, így teljeskörű, 360 fokos védelmet nyújt. Ebből fakadóan szinte lehetetlen, hogy az állatok a szántóföldünket bármelyik irányból megközelítsék. 

Egy készülék ~100 méteres hatótávon riaszt, azonban a 360 fokos védelemnek köszönhetően egy nagyságrendileg 3,5 hektáros területet is képes megvédeni.

Doxmand VR8 vadriasztó

A VR8-as riasztónkra 8 elektromos hangszórót szereltünk, melynek riasztási távolsága 150 méter. Ezzel pedig egy nagyobb, akár 6 hektáros terület teljeskörű védelme is megoldható.

Milyen hangszóró van a riasztóitokban?

A készülékeket Piezo elektromos hangszóróval szereltük fel. 

Kaphatok-e kedvezményt?

Igen, több készülék vásárlása esetén kedvezmény is jár. Ennek részletes feltételeit a vadriasztó készülékek adatlapján találhatod meg.

Jár-e bármilyen garancia a termékeitekre? Mekkora az élettartamuk?

Mivel a célunk az, hogy minél magasabb minőségben szolgáljunk ki, ezért időtálló készülékeket tervezünk. A Doxmand vadriasztókra 30 napos pénzvisszafizetési garanciát, illetve 3 év gyártói garanciát vállalunk.

A tapasztalatok, és visszajelzések alapján a 3 éves garancián túlmenően még jó pár évig számíthatsz a kedvenc vadriasztódra.

Hogy ellenőrizhetem a riasztó működését?

A készülék működését úgy ellenőrizhetjük, hogy ki-, majd újra bekapcsoljuk a vadriasztót. 
A töltöttségi szinttől függően 1-3 csippanást hallhatunk. Az 1 csippanás csak készenléti állapotot jelez (tehát nem riaszt), ezért ha ilyet tapasztalsz helyezd át a készüléket egy naposabb helyre.

Rendelés

Magyar fejlesztés – Magyar gazdáknak

Ingyenes szállítás

3 év garancia

30 nap pénzvisszafizetési garancia*

Termékeink házhoz szállítási díja Magyarországon belül ingyenes. Egyéb szállítással kapcsolatos információt az info@doxmand.hu e-mail címen kérhet.

Fizetési módok:

  • Utánvét – Futárnál kell készpénzzel fizetni.
  • Átutalás – A megrendelést követően elküldjük az utalási adatokat.
  • PayPal – PayPal fiókkal vagy bankkártyával is fizethet a Paypal biztonságos fizetési felületén. Tovább információ itt.

Kevés a törvényben előírt 14 napos kipróbálási lehetőség? Mi 30 napos pénzvisszafizetési garanciát* biztosítunk minden termékünkre!