Hasznos tippek, hogy hatékonyabb legyen a vadriasztó-telepítés

2019.12.18. Vadriasztás
Doxmand Normal Vadriasztó 120 fokos szög

Ultrahangos vadriasztás előtt, mindenképpen célszerű utánaolvasni a helyes kihelyezési technikáknak, mert az a hatékonyság alapja. Az ultrahang működéséről már egy korábbi cikkünkben írtunk. Ebben a cikkben megpróbáltuk összeszedni a vadriasztó-telepítés lépéseit. Mivel nincs két egyforma terület, így minden terület védelme egyedi. Az itt leírtak azonban jó támpontot adhatnak a sikeres vadriasztáshoz. Összegyűjtöttünk három jellegzetes területet is, amivel leggyakrabban találkozhatunk.

Vadriasztó-telepítés 4 lépésben:

 1. Terület felmérése – Alapvetően két elrendezés lehetséges:
  • A védendő területről kifelé riasztunk, a vad várható érkezési irányába. Ez a megoldás akkor előnyös, ha csak egy irányból közelíti meg a védeni kívánt területet a vad.
  • A védeni kívánt területre irányítsuk az ultrahangot, ekkor a terület közelében már érzékeli az ultrahangot, így ha be is tévedne a földre, nem fog sokáig ott tartózkodni, így kárt sem fog tudni okozni.
 2. Tervezés – Doxmand Designer
  Ingyenes programunk használatával könnyedén megtervezhető, hogy hol és hogyan célszerű a vadriasztót kihelyezni, a program használatáról itt talál leírást.
 3. Megrendelés
  Rendelését leadhatja webshopunkon, a +36-30/692-78785 telefonszámon vagy akár az info@doxmand.hu email címen.
  A munkanapokon, délelőtt-11 ig leadott rendeléseket a következő munkanapon kézbesíti a futár.
 4. Kihelyezés
  A Küldje el saját email címére a Doxmand Designer által készített tervet. A küldött emailben a vadriasztó-telepítés tervén szereplő összes készülék GPS koordinátáját megtalálja, a google maps alkalmazás által megnyitható formában.
 5. Ezután nincs más hátra, mint mobillal kimenni a védeni kívánt területre, majd a Google térképek alkalmazás segítségével odasétálni a tervben szereplő pont(okra) és telepíteni a készüléket.

  Fontos hogy ne árnyékolja le semmi a napelemet és ne legyen a hangszóró útjában semmi. Az oszlop állításánál gondosan járjon el, hogy nagyobb széllökések és esőzések esetén is stabil legyen az oszlop. Volt már rá példa, hogy az esőzést követően kifordult az oszlop és beázott a készülék, ilyen esetekben sajnos nem érvényes a 3év garancia. Természetesen a program használata nélkül is lehet sikeresen telepíteni vadriasztót, főleg kisebb területeken, ahol jól behatárolhatóak az irányok, nagyobb területeknél, ahol nem tudjuk mihez viszonyítani távolságokat ott hasznos segítség lehet.

Példák: ultrahangos vadriasztó-telepítés képekben

Sík terület, folyó mellett – ismert érkezési irány, 3db Doxmand Normal vadriasztóval

Amikor nem ismert a vad érkezési iránya – “befelé” riasztás, 2db Doxmand Mega vadriasztó-telepítése

”Nadrágszíj” parcella védelme – Doxmand Dual vadriasztókkal

Mi van akkor ha dombos a terület?

Vadkárvédelmi tervező programunk a Google térképét használja, amin a domborzati viszonyok nem látszódnak. A vadriasztót általában a magasabban lévő helyre kell telepíteni és hangszóróját a völgy felé kell irányítani, ekkor optimálisabb a hang terjedése.

Gyümölcsösökben való vadriasztó-telepítés

Mindenképpen a növények fölé, semmiképpen se árnyékolódjon le az ultrahang. A védendő növénykultúra felett legalább egy méterrel helyezzük el a készüléket.

Mire rögzítsük, oszlop?

Minden Doxmand vadriasztó gyakorlatilag bármilyen oszlopra rögzíthető, ami kellően masszív és nagyobb széllökések és esőzések sem dőltik ki. A Dual és Normal vadriasztó oldható gyorskötözővel helyezhető fel a kívánt helyre. Ha nem érné körbe, akkor egymásba toldható ez a rögzítőeszköz, így nagyobb átmérőjű oszlopokra is rögzíthető.
A Doxmand Mega-, VR4-, és VR8 vadriasztót csavarokkal lehet felfogatni fa vagy fém oszlopokra.

Milyen élettartammal bírnak a Doxmand vadriasztók?

Gyakran halljuk ezt a kérdést. Nos vadriasztóinkban alapvetően kettő érzékenyebb alkatrész található, ez az akkumulátor és a napelem. Rendeltetésszerű használat esetén a három év garanciaidőn túl, még jó pár évet működőképes marad a készülék, ha figyelünk a készülék megfelelő tárolására, mely az akkumulátorra lehet hatással, illetve a napelem karbantartásáról sem feledkezünk meg. Erről szóló cikkünket itt találod.

Vélemény, hozzászólás?

Legfrissebb híreink

Gyakran nyestek neszezését hallhatjuk a padláson

Te tudod, hogy mi mocorog a padláson?

Amikor kaparászást hallunk a padlásról, egyből megfagy az ereinkben a vér. Miután azonban elhessegettük magunk elől a betörők, szellemek és vérfarkasok gondolatát, általában három állatra…

Olvasd tovább
kukorcia_vadkar

A mezőgazdasági vadkárról – tényleg csak röviden

A mezőgazdasági vadkár – tényleg csak röviden Öröm hallani egy-egy telefonbeszélgetés alkalmával, hogy milyen szorgosan dolgoztok, igyekeztek időben elvetni a magokat és gondoskodni a kártevők…

Olvasd tovább

Így etesd a madarakat télen – madáretető készítése, madáreleségek

Ebben a cikkben szeretnénk megmutatni milyen madáreledellel célszerű etetni a kismadarakat, és milyen madáretetőt lehet könnyen elkészíteni otthon is. Vágjunk is bele! Mivel etessük a…

Olvasd tovább
SimplePay vásárlói tájékoztató
Kosár
Jelenleg üres a bevásárlókosár!
Végösszeg
Ft
Vásárlás folytatása
0