Minden amit az ultrahangról tudni kell!

Ultrahang

Az ultrahang legfontosabb tulajdonságai egy helyen. Mi is az pontosan? Hogy működik? Milyen érdekességek köthetők hozzá?
Semmi ördöngösség. A cikkből kiderül mire fontos figyelni.

Mi is az az ultrahang?

Ultrahangnak a 20kHz-nél nagyobb frekvenciájú hangot (nagyfrekvenciás hanghullámot) nevezzük. Az emberi fül a 20kHz-nél alacsonyabb (~17kHz) magasságú hangot képes érzékelni. Ezért az ultrahangot mi emberek nem halljuk. Viszont több állat érzékeli, illetve néhányan képesek maguk is előállítani, amit tájékozódáshoz használnak fel.

infrahang hallható hang ultrahang
< 20Hz 20 – 20 000Hz (20kHz) 20 000Hz (20 kHz) <

20Hz a legmélyebb, és 20 000Hz (20kHz) a legmagasabb hang, amit még mi emberek hallani képesek vagyunk, de kevesen rendelkeznek ilyen érzékenységgel. Viszonylag sokan nem hallják a 12kHz-nél magasabb hangokat.

A 20Hz-nél alacsonyabb hangokat pedig infrahangnak nevezzük.

Ultrahang felhasználása mindennapjainkban- nem káros?

Sok helyen olvasni, főként fórumokban, hogy az emberek nem szeretnének ilyen eszközöket használni, mert hitük szerint az ultrahang káros a szervezetre. Erre az orvostudományban használatos ultrahang vizsgálatot hoznám ellenpéldának, melyet a kismamák vizsgálatánál, vagy belső szervek problémáinak diagnosztizálására használják, ez is alátámasztja, hogy az emberi szervezetet nem károsítja. Ez az ultrahang frekvencia ezerszerese (Mhz) az általunk használt ultrahangnak (kHz).

Az ultrahangot felhasználják visszaverődésen alapuló mélység-, illetve távolságmérésre, repülőterek ködmentesítésére vagy éppen lakások levegőjének párásítására is.

A diagnosztikai módszerek alapja, hogy amikor az ultrahang egyik közegből a másikba lép, úgy viselkedik, mint a többi hullám, az elnyelődés miatt az energiája csökken, a terjedés iránya megváltozik, azaz megtörik, esetleg visszaverődik. Ennek segítségével szilárd testekben megbúvó üregeket deríthetünk fel, távolságokat mérhetünk a tenger felszíne alatt, a méhben elhelyezkedő magzatról, a vesében vagy az epében keletkezett kőről készíthetünk képet.

És természetesen az állatok riasztására, mint humánus módszer is alkalmazható. Mi erre vagyunk specializálódva, különösen azért, hogy az állatokban ne okozzunk kárt, mégis találjunk megoldást egy sokak által megoldhatatlannak tűnő problémára.

Hogyan működik?

Doxmand vadriasztók 18-30Khz tartományban lévő hangokat bocsátanak ki.  A hangok véletlenszerű sorrendben generálódnak, így elkerülhető az, hogy az állatok megszokják, illetve kiismerjék a készüléket. A folyamatos változás mindig félelemérzetet kelt, így inkább elhagyják a védett területet.

Az ultrahangot a szilárd tárgyak – fatörzs, falak, stb. –  megtörik, terjedési útját jelentősen befolyásolják.

Állati rekordok, érdekességek. Gondoltad volna?

  • Legnagyobb frekvenciájú hangot egy dél-amerikai esőerdőben élő lombszöcske bocsátja ki.
  • Némának hitt koboldmakiról nemrégiben kiderült, hogy nem egy csendes élőlény, hanem magas hangon visít.
  • Emlősök közül a denevérek, bálnák, delfinek kommunikálnak magas frekvenciás hangokkal
  • Egy kínai béka (Amolops tormotus) az első ismert kétéltű, ami szintén ultrahanggal kommunikál, hogy a víz zubogásán át is meghallják fajtársaik hangját
  • A denevérek a tájékozódásban használják az ultrahangot, annyira pontosan, hogy hiába repül, több denevér sose ütköznek össze

Olvasnál még érdekességeket? Akkor irány vissza a tudástárba!

Legfrissebb híreink

Rágcsálók a magtárban

Segítség! Rágcsálók a magtárakban, raktárakban és géptárolókban

Az előző cikkünkben részletesen írtunk róla, hogy sajnos a rágcsálók nem csak otthon, hanem a munkahelyeken, így az éttermekben és az irodákban is előfordulhatnak. Most…

Olvasd tovább
A patkányok a városokban, társasházakban is megjelenthetnek.

Segítség! Rágcsálók az irodában

Sajnos a rágcsálók nem csak a ház körül fordulnak elő. Ragaszkodó kis állatok, ezért “velünk tartanak” a munkahelyünkre vagy épp a szórakozóhelyekre is. A lényeg,…

Olvasd tovább
Gyakran nyestek neszezését hallhatjuk a padláson

Te tudod, hogy mi mocorog a padláson?

Amikor kaparászást hallunk a padlásról, egyből megfagy az ereinkben a vér. Miután azonban elhessegettük magunk elől a betörők, szellemek és vérfarkasok gondolatát, általában három állatra…

Olvasd tovább
Kosár
Jelenleg nincs semmi a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0