Vadriasztók karbantartása és tárolása

2019.12.18. Vadriasztás
Doxmand Normal vadriasztó

Rövid kis cikkünkben első sorban azt írjuk le, hogy a Doxmand vadriasztók helyes tárolása és karbantartása hogyan zajlik. A cikk hasznos segítséget nyújthat akkor is, ha a vadriasztókat télen is használod.

Hogyan hosszabbíthatjuk meg a Li-ion akkumulátor élettartamát?

A Doxmand vadriasztók Li-ion cellákban tárolják a napelem által termelt energiát. Ezt az akkumulátor típust használják a mobiltelefonokban és az elektromos autókban is. A vadriasztók a napelem által feltöltött akkumulátorokból nyerik az energiát a riasztáshoz. Fontos kihangsúlyozni, hogy a napelem, csak bekapcsolt állapotban tölti a készülék akkumulátorát!

Ha huzamosabb ideig nem használod a készüléket, akkor érdemes az akkumulátort 50% töltöttségi állapotban hagyni. Ezt a bekapcsoláskor hallható hangjelzések számából lehet megállapítani. Kettő hangjelzés esetén megfelelő a töltöttség a tároláshoz. Nagyon fontos, hogy a készüléket véletlenül se hagyjuk bekapcsolt állapotban!

  • Ha 3 hangjelzést ad a készülék, akkor kapcsold be és napelemmel lefelé állítsd le valahova. Az is jó megoldás, ha bekapcsolt állapotban letakarod, hogy biztosan ne érje napfény. Működtesd addig, amíg a készülék kettő hangjelzést nem ad. Ezt úgy tudod ellenőrizni, hogy pár óra múlva ismét ki-be kapcsolod és megfigyeled hány hangjelzést hallasz.
  • Ha csak egy hangjelzést ad, akkor napos időben, bekapcsolt állapotban helyezd ki pár órára, addig, amíg kettő hangjelzést nem ad a készülék. Ha lehet, a nap sugarai merőlegesen érjék a napelemet. Ekkor adja le a legnagyobb teljesítményt.

A Li-ion akkumulátorok kényesek abból a szempontból, hogy nem szabad túlmeríteni és túltölteni sem. Erről vadriasztóink a saját fejlesztésű intelligens töltőáramköre gondoskodik, melynek köszönhetően az akkumulátor élettartama is hosszabb lesz.

Tehát, ha hosszabb ideig pihenteted a vadriasztót, akkor a töltöttség 50% (2 hangjelzés), a tárolási hőmérséklet pedig -20 – 20°C között legyen!

A napelem karbantartása

A vadriasztók napelemén esetlegesen lerakódó szennyeződéseket érdemes eltávolítani a jobb hatásfok érdekében.

Mi a WD40-et javasoljuk a tisztítására. Amellett, hogy eltávolítja a lerakódást, víztaszító réteget is képez a polikristályos, epoxy bevonatú napelem felületén. Így meggátolja a későbbi “kifehéredést”.

Tisztítás előtt WD40 Tisztítás után

Legfrissebb híreink

Gyakran nyestek neszezését hallhatjuk a padláson

Te tudod, hogy mi mocorog a padláson?

Amikor kaparászást hallunk a padlásról, egyből megfagy az ereinkben a vér. Miután azonban elhessegettük magunk elől a betörők, szellemek és vérfarkasok gondolatát, általában három állatra…

Olvasd tovább
kukorcia_vadkar

A mezőgazdasági vadkárról – tényleg csak röviden

A mezőgazdasági vadkár – tényleg csak röviden Öröm hallani egy-egy telefonbeszélgetés alkalmával, hogy milyen szorgosan dolgoztok, igyekeztek időben elvetni a magokat és gondoskodni a kártevők…

Olvasd tovább

Így etesd a madarakat télen – madáretető készítése, madáreleségek

Ebben a cikkben szeretnénk megmutatni milyen madáreledellel célszerű etetni a kismadarakat, és milyen madáretetőt lehet könnyen elkészíteni otthon is. Vágjunk is bele! Mivel etessük a…

Olvasd tovább
SimplePay vásárlói tájékoztató
Kosár
Jelenleg üres a bevásárlókosár!
Végösszeg
Ft
Vásárlás folytatása
0