A vadriasztók karbantartása és tárolása

2019.12.18. Vadriasztás
Megmutatjuk, hogyan tárold helyesen a Doxmand vadriasztó készüléket

Rövid kis cikkünkben bemutatjuk, hogyan kell a Doxmand vadriasztókat karbantartani és tárolni, akkor amikor “pihenőre küldöd őket”. A cikk azonban segítséget nyújthat akkor is, ha a vadriasztókat télen is használod.

Hogyan hosszabbíthatjuk meg vadriasztókban található, Li-ion akkumulátor élettartamát?

A Doxmand vadriasztók akkumulátora sokáig bírja, ha megfelelően tárolod őket.

A Doxmand vadriasztók ún. Li-ion cellákban tárolják a napelem által termelt energiát. Valószínűleg már hallottál róla, hiszen ezt az akkumulátor típust használják a mobiltelefonokban és az elektromos autókban is. A vadriasztók a napelem által feltöltött akkumulátorokból nyerik az energiát a riasztáshoz, azonban fontos kihangsúlyozni, hogy a napelem, csak bekapcsolt állapotban tölti a készülék akkumulátorát.

Ha huzamosabb ideig nem használod a készüléket, akkor érdemes az akkumulátort 50%-os töltöttségi állapotban hagyni. Ezt a bekapcsoláskor hallható hangjelzések számából lehet megállapítani.

Kettő hangjelzés esetén megfelelő a töltöttség a tároláshoz. Nagyon fontos, hogy a készüléket véletlenül se hagyd bekapcsolt állapotban.

  • Ha 3 hangjelzést ad a készülék, akkor kapcsold be, és napelemmel lefelé állítsd le valahova. Az is jó megoldás, ha bekapcsolt állapotban letakarod, hogy biztosan ne érje napfény. Működtesd addig, amíg a készülék kettő hangjelzést nem ad. Ezt úgy tudod ellenőrizni, hogy pár óra múlva ismét ki-be kapcsolod és megfigyeled hány hangjelzést hallasz.
  • Ha csak egy hangjelzést ad, akkor napos időben, bekapcsolt állapotban helyezd ki pár órára, addig, amíg kettő hangjelzést nem ad a készülék. Ha lehet, a nap sugarai merőlegesen érjék a napelemet, ugyanis ekkor adja le a legnagyobb teljesítményt.

A Li-ion akkumulátorok abból a szempontból kényesek, hogy nem szabad túlmeríteni és túltölteni sem őket. Erről vadriasztóink a saját fejlesztésű intelligens töltőáramköre gondoskodik, melynek köszönhetően az akkumulátor élettartama is hosszabb lesz.

Tehát, ha hosszabb ideig pihenteted a vadriasztót, akkor a töltöttség 50%-os legyen (ez bekapcsolt állapotban 2 hangjelzés jelzi), és lehetőleg -20 – 20°C között tárold.

A vadriasztó napelemének karbantartása

A vadriasztók napelemén esetlegesen lerakódó szennyeződéseket érdemes eltávolítani a jobb hatásfok érdekében.

Mi a WD40-et javasoljuk a tisztítására. Amellett, hogy eltávolítja a lerakódást, víztaszító réteget is képez a polikristályos, epoxy bevonatú napelem felületén. Így meggátolja a későbbi “kifehéredést”.

Tisztítás előtt WD40 Tisztítás után

Legfrissebb híreink

Doxmand Ultrahangos Vadriasztók

Mit érdemes tudni a Doxmand ultrahangos vadriasztókról?

Mit érdemes tudni a Doxmand ultrahangos vadriasztókról? Milyen véleménnyel vannak róla a gazdák? Ebben a cikkben minden hasznos információt megtalálsz.

Olvasd tovább
Az őz a repcében is vadkárt okozhat

Ezeket végezzük el vetés előtt, hogy megelőzzük a vadkárt

Hogyan védekezhetünk a tavaszi vadkár ellen? Hogyan ismerhetjük fel, milyen vad garázdálkodott a területen? Ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat cikkünkben.

Olvasd tovább
Az Egységes Mezőgazdasági Vadkárfelmérési Útmutató véget vet a vadkár körüli félreértéseknek

Vége a vadkár körüli vitáknak – itt a vadkárfelmérési útmutató

Megjelent a vadkárfelmérési útmutató, aminek segítségével a szakértők egyértelműen megállapíthatják a vadkár mértékét. Részletek a cikkünkben!

Olvasd tovább
Kosár
There are no products in the cart!
Vásárlás folytatása
0