Mit érdemes tudni a Doxmand ultrahangos vadriasztókról?

2021.04.23. Vadriasztás
Doxmand Ultrahangos Vadriasztók

Mivel rengeteg kérdést kapunk a Doxmand ultrahangos vadriasztókkal kapcsolatban, úgy gondoltuk, érdemes egy külön cikket szentelni a készülékeknek.

Ebben a bejegyzésben tehát minden szükséges információt megtalálhatsz, amit a Doxmand vadriasztókról tudni érdemes.

Miért van szükség egyáltalán vadriasztó készülékekre? 

A mezőgazdasági és erdei vadkárok a 2019-es évben már 2,4 milliárd forintnyi összegre rúgtak, közel 7%-kal több mint a 2018-as évben – derül ki az OVA éves kiadványaiból.

A statisztikákat vissza-visszanézve a károkozások mértéke növekvő tendenciát mutat, csak úgy mint nagyvadállományunk növekedése

A vírus hatása miatt tavaly nagy nehézséget okozott (és okoz a mai napig is) a vadásztársaságok gazdálkodásában, hogy a külföldről érkező fizetőképes vadászok elmaradnak. Épp ezért csökkennek a bevételek is, azonban a kiadások változatlanul növekednek. 

Az állományt nem képesek kellő mértékben szabályozni, így az idén is jelentős mértékű vadkárra számíthatunk a földeken. A megfelelő vadkár védelem kiépítésére tehát egyre nagyobb hangsúlyt kell fektetniük a gazdálkodóknak. 

A mechanikai védelmen túl (pl. kerítés, villanypásztor), lassan elengedhetetlenné válik, hogy más védekezési alternatívákat is használjunk.

A különböző vadriasztó szerek alkalmazása mellett az ultrahangos védekezés is egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

Előnye, hogy mobilizálhatóak, tehát oda tehetjük, ahol a vadnyomás jelentős mértékű. Kihelyezésük ráadásul egyszerű és nem igényel sűrű karbantartást, mint például egy villanypásztor.

A vadriasztó szerek kijuttatása is időigényes, hatékonyságukat az időjárás is befolyásolja, mindemellett a legtöbb készítmény környezetterhelő hatású.

Ezzel szemben az ultrahangos vadriasztók nemcsak önmagukban hatékonyak, de a mechanikai védelmet kiegészítve ezek karbantartását is minimálisra szoríthatjuk.

Miért válaszd a Doxmand ultrahangos vadriasztókat?

Tartós polikristályos napelem

A földeken nem minden esetben megoldott az áramellátás, ezért a lehető legjobb megoldást alkalmazzuk, hogy a készülékek energiaszintjét stabilan tartsuk.

Az akkumulátorok feltöltéséhez megújuló zöld energiát használunk, azaz napenergiát.

A polikristályos napelem az egyik legkorszerűbb napelem típus. Hatásfokuk 13-18% körül mozog és a gyengébb (reggeli, esti, szórt) fényt is képesek hasznosítani, ezért borús időben is tudja tölteni az akkumulátorokat. 

Az általunk használt napelem extra tulajdonsága, hogy a napelem cellák PET műanyaggal vannak laminálva. 

Főbb jellemzői közé sorolható a jó ütésálló képesség, kiváló átlátszóság és jó hidegállóság, valamint ellenáll a káros UV-sugárzásnak. Épp ezért napelemeink hosszú élettartamúak, akár 30 évig is működőképesek.

Strapabíró piezo hangszórók

A piezo hangszórók biztosítják az állatok számára zavaró hanghatások előállítását. Ezek a hangszórók olyan magas frekvenciájú hangokat képesek előállítani, amivel egy hagyományos értelemben vett hangszóró nem képes megbirkózni.

Hangszóróink alapos teszt után kerülnek beépítésre, ezért biztosak lehetünk benne, hogy minden egyes hangszóró fel van készítve az ultrahang generálására.

Mindemellett vízállóak és strapabíróak, így a meghibásodástól aligha kell tartanunk, tökéletesek szabadtéri alkalmazásra

Saját fejlesztésű algoritmus és áramkör

Szoftverfejlesztő mérnökünk által fejlesztett algoritmus gondoskodik róla, hogy borús időben is a lehető legnagyobb teljesítményt nyerjük ki a napelemből.

Így fordulhat elő, hogy esetenként kisebb méretű napelemekkel ellátott készülékeink is optimálisan használják fel az energiát. (Tehát a nagyobb a napelem nem mindig jelenti azt, hogy jobb is. :))

Saját fejlesztésű áramköreinket évek óta folyamatosan finomítjuk, törekedve a nagy hatásfokra, és hogy minél elviselhetetlenebb hangot generáljon az állatok számára. 

A hangok előállítása véletlenszerűen történik, ezért biztosak lehetünk benne, hogy a készülék minden egyes riasztáskor más és más időtartamú és frekvenciájú hangot generál, így a vadak nem tudják megszokni.

Az ultrahangot az orvostudományban is használják, így nincs egészségkárosító hatása.

Egyedileg gyártott készülékházak

Jöhet eső, szél, hó, szaharai homok, az egyedileg formatervezett, precízen kialakított készülékházak ellenállnak az időjárási viszontagságoknak. Lehet akár -15 °C-os dermesztő hideg, vagy +50°C-os tikkasztó hőség.  

A házak ABS anyagból készülnek, amik a speciális felületi kiképzésnek köszönhetően:

  • jó ütésálló képességgel,
  • nagy keménységgel és szilárdsággal rendelkeznek,
  • kopásállóbbak
  • és ellenállnak az UV-sugárzás károsító hatásainak. 

Hosszú élettartamú li-ion akkumulátor

Köztudott, hogy egy li-ion akkumulátort nem szabad 100% töltöttségen használni, mert csökken az élettartama. Ezért akkumulátorainkat mindig megközelítőleg 90%-ig töltjük fel, hogy hosszú élettartamot biztosítsunk nekik

Mivel az időjárás is folyton változik, ezért, olyan akkumulátort használunk, amely a folyamatos töltöttség változás mellett is tartós marad és akár – 20 és + 60°C között is használható.

Mindezeket összevetve – bízva a minőségben és az időtállóságban – 3 év gyártói garanciát adunk készülékeinkre – és számíthatsz az évekig tartó biztos védelemre. 

A vadriasztók telepítése

A készülékek telepítése egyszerűen, szakember nélkül is, akár percek alatt elvégezhető. Egyetlen ember is kihelyezheti, nem szorul sűrű ellenőrzésre.

Helyezd ki, kapcsold be és a többi feladatot a készülék végzi!

Kiegészítőként vásárolhatsz horganyzott acél oszlopot, amivel még gyorsabbá teheted a kihelyezést, de egy karó, fa vagy cölöp is tökéletesen megfelel a célra, ha épp az van kéznél.

A telepítéshez és a kihelyezéshez tőlünk is kérhetsz tanácsot, ezért bátorítunk, hogy felmerülő kérdéseiddel fordulj hozzánk bizalommal és készséggel segítünk!

Doxmand Designer online védelemtervező [egyszerű és nagyszerű]

Hogy még gyorsabbá és egyszerűbbé tegyük a tervezést, a vadriasztókat kényelmesen a kanapéról is lehelyezheted a területen, értékes időt spórolva a riasztók helyszínének kiválasztásával. 

A navigációt GPS koordináták segítik és a terved akár el is mentheted, hogy bármikor és bárhol megnézhesd. Az elhelyezett riasztókat egyből a kosárba is rakhatod, lerövidítve ezzel a vásárlási folyamatot.

Doxmand Normal ultrahangos vadriasztó

A Doxmand-család “legkisebb tagja”, a Doxmand Normal ultrahangos vadriasztó

Súlya mindössze 0,7 kg, alig nehezebb csak, mint egy fél literes üdítő.

A készülék ~100 m-es hatótávolsággal rendelkezik.

A hangszóró körkörös kialakításának köszönhetően az ultrahangot 120°-os szögben sugározza vertikálisan és horizontálisan is, így megközelítőleg 1 ha lefedésére képes.

Tökéletes kiegészője a mechanikai védelmeknek. Kifelé irányítva, kerítésoszlopokra szerelve ugyanis jó eséllyel tarthatjuk távol a vadakat kerítésünktől, csökkentve ezzel a bennük okozott károk mennyiségét.

Mit riaszt? 

Őz, szarvas vaddisznó, nyúl.

Hova ajánljuk? 

Kisebb területek pl. kertek, gyümölcsösök, udvarok védelmére vagy több készülék birtokában akár nagyobb területeket is levédhetünk vele. Érdemes irányítottan, az állatok vonulási útvonalába és érkezési irányuk felé fordítva elhelyezni. 

Ajánlott védekezési forma: kifelé védekezés.

Doxmand Dual ultrahangos vadriasztó

A Doxmand Dual vadriasztó a két egymással ellentétesen elhelyezett hangszórónak köszönhetően kétszer akkora területet képes lefedni, mint a Normal változat, tehát 2×1 ha-t védhetünk.

Előnye, hogy a készüléket felszerelve vonal védekezést alakíthatunk ki, hosszú, akár ~200 m-es sávokat lefedve. Így kevesebb eszközzel tudunk megvédeni hosszabb területeket.

Mit riaszt? 

Őz, szarvas vaddisznó, nyúl.

Hova ajánljuk? 

Használjuk szőlőültetvények védelmére sávosan, csemetésekbe, gyümölcsösökbe, erdészeti területeken vagy kerítések vonalában elhelyezve. Ezzel megelőzhetjük, hogy az állatok kárt tegyenek a mechanikai védelemben.

Ajánlott védekezési forma: sávos védekezés.

Tipp: olvasd el a gazdák véleményét akik már sikeresen alkalmazzák.

Doxmand VR4 ultrahangos vadriasztó

A Doxmand VR4 ultrahangos vadriasztót 4 hangszóróval szereltük fel, ami 360°-os védelmet biztosít. Így gyakorlatilag bármely irányból is érkeznek az állatok, nem fordulhat elő, hogy a készülék mögé fürkésznek be.

A berendezés  ~100 m-es hatósugárral rendelkezik, így akár 3,5 ha-nyi területet is lefedhetünk vele. 

Az új hardveres fejlesztésnek köszönhetően a napelem mellett, bármely 5 és 14V közötti külső egységről tölthető, ezért az árnyékos területeken is gond nélkül alkalmazható pl. egy 12V-os akkumulátorról.

Ráadásul akár egy PowerBank-ról is 8-10 óra alatt feltölthetjük, ami különösen a téli időszakban fontos.

A készüléket lemerülés védelemmel is ellátuk. Ez azt jelenti, hogy ha hosszabb ideig nem tud energiát felvenni, automatikusan leállítja magát.

Így ha a téli tárolás során elfelejtettük volna kikapcsolni, a készülék ezt megteszi helyettünk.

Ezzel a fejlesztéssel kiküszöböltünk egy régóta jelentkező problémát, így megbízhatóbb és stabilabb működést eredményezünk.

Egy kis extra tulajdonság, hogy a készülék figyeli a külső töltőegység energiaszintjét, így ha elér egy kritikusan alacsony szintet, leválasztja magát a külső egységről, ezzel megóvva annak tartósságát is. 

Mit riaszt? 

Őz, szarvas vaddisznó, nyúl.

Hova ajánljuk? 

Nagyobb mezőgazdasági területek védelmére (pl. kukorica, napraforgó, búza, repce) kiválóan alkalmas. Helyezhetjük a terület szélére, vagy akár beljebb is. A hatósugarat érdemes a védendő területen túl 30-50 m-re kitolni, hogy az állatok azelőtt érzékeljék az ultrahangot, mielőtt elérnék a területet.

Ajánlott védekezési forma: terület széli védekezés, vagy szűkebb parcellák esetén a terület közepére is helyezhetjük. 

Tipp: jó stratégia lehet, ha váltókba csapákba helyezzük, valamint a földterület azon részein, ahol a vadkár jelentős mértékű.

Doxmand VR8 ultrahangos vadriasztó

A Doxmand VR8 ultrahangos vadriasztót felruháztuk a VR4 összes jó tulajdonságával, egy kis plusz energiával és további 4 hangszóróval (azaz összesen 8 db hangszóróval) felvértezve.

Az erőteljesebb hangnyomás előállításához 14.000 mAh-es akkumulátor biztosítja a kellő energiát. 

Így tudtuk lehetségessé tenni, hogy a VR8-al ~100 m helyett ~150 m-es hatósugarat állítsunk elő, ami 6 ha terület lefedésére elegendő.

Mit riaszt? 

Őz, szarvas vaddisznó, nyúl.

Hova ajánljuk? 

Nagyobb mezőgazdasági területek védelmére (pl. kukorica, napraforgó, búza, repce) kiválóan alkalmas. Helyezhetjük a terület szélére, vagy akár beljebb is. A hatósugarat érdemes a védendő területen túl 30-50 m-re kitolni, hogy az állatok azelőtt érzékeljék az ultrahangot, mielőtt elérnék a területet.

Ajánlott védekezési forma: terület széli védekezés, vagy szűkebb parcellák esetén a terület közepére is helyezhetjük. 

Tipp: jó stratégia lehet, ha váltókba csapákba helyezzük, valamint a földterület azon részein, ahol a vadkár jelentős mértékű.

Összegzés

A legjobb védekezés a megelőzés, és már érdemes vetés előtt, vagy közvetlenül utána kiépíteni egy hatékony védelmi rendszert, mielőtt komoly vadkár jelentkezne, ami súlyos esetben akár több millió forintot is jelenthet.

Ha bizonytalan vagy a készülék választásban keress minket bátran, segítünk megtalálni a legmegfelelőbbet, egyúttal közösen meghatározzuk a hatékony védekezési stratégiád!

Legfrissebb híreink

Doxmand Ultrahangos Vadriasztók

Mit érdemes tudni a Doxmand ultrahangos vadriasztókról?

Mit érdemes tudni a Doxmand ultrahangos vadriasztókról? Milyen véleménnyel vannak róla a gazdák? Ebben a cikkben minden hasznos információt megtalálsz.

Olvasd tovább
Az őz a repcében is vadkárt okozhat

Ezeket végezzük el vetés előtt, hogy megelőzzük a vadkárt

Hogyan védekezhetünk a tavaszi vadkár ellen? Hogyan ismerhetjük fel, milyen vad garázdálkodott a területen? Ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat cikkünkben.

Olvasd tovább
Az Egységes Mezőgazdasági Vadkárfelmérési Útmutató véget vet a vadkár körüli félreértéseknek

Vége a vadkár körüli vitáknak – itt a vadkárfelmérési útmutató

Megjelent a vadkárfelmérési útmutató, aminek segítségével a szakértők egyértelműen megállapíthatják a vadkár mértékét. Részletek a cikkünkben!

Olvasd tovább
Kosár
There are no products in the cart!
Vásárlás folytatása
0