Madárriasztók

Mikor van szükség madárriasztó készülékre?

Sajnos a gyümölcsünket, kertünket vagy épp gabonánkat gyakran tarolják le seregélyek, és egyéb, kártékony madarak. Első körben az ember persze mindenféle házi praktikát kipróbál: madárijetszőket, CD-lemezeket (ezek ugye visszaverik a fényt, zavarva a madarakat), és üvegeket aggatnak a kerítésre. Azonban ezek sok esetben hatástalanok, hiszen a seregélyek rendkívül intelligens állatok, így hamar rájönnek a turpisságra.

Így érdemes egy olyan készüléket vásárolni, ami – akár a vad-, vagy a rágcsálóriasztókhoz hasonlóan – elzavarja őket a területünkről.

Milyen madarak ellen hatásos?

A madárriasztónk seregélyek, és egyéb kártékony madarak (mint például szarka, rigófélék és más, egyéb énekes madarak) ellen hatásos. 

A galambokat szeretném elűzni. Ellenük is hatásos?

Sajnos nem, ugyanis a galambokat nehezebb elűzni, mint a seregélyeket, illetve jellemzően belterületen, városban, településeken okoznak problémát ahol amúgy sem ajánljuk a készüléket, mert nagyon hangos. 

Ehelyett érdemes egy külön erre kifejlesztett galambriasztót (ilyen például a mechanikus galambriasztó tüskékkel, illetve a madárháló) vásárolni. 

Seregélyek ellen tudom használni? 

Igen, a seregélyek az egyik legkártékonyabb madarak (legalábbis gazdasági szempontból), így ellenük kell a leghatékonyabban fellépni – épp ezért ellenük a leghatásosabb.

Szőlőben például különösen fontos a seregélyek elleni védelem – hiszen lehet, hogy csak néhány szemet visz el, de közben számtalan másikat lever. Ez egy madár esetében még nem biztos, hogy probléma, de képzeljük el, hogy egy 3000 fős csapat esetében mekkora károkat képesek okozni.

Hogyan riasztja el a madarakat?

A riasztó készülék vijjogás-szerű hangot bocsát ki, amitől a kártékony madarak veszélyben érzik magukat, ezért elhagyják a területet.

Mivel működik? Hogyan tudom telepíteni?

A riasztó napelemmel működik, a kihelyezése pedig nagyon egyszerű. Érdemes tudni, hogy az eszköz csak nappal riaszt, éjszaka nem.

A riasztót minden esetben a védendő növény fölé helyezni 1 méterrel úgy, hogy a napelemet semmi se takarja.

A rögzhítéshez egyszerűen csak fel kell csavarozni a konzolt a fa oszlopra, majd egy – a csomagban található – szárnyas anyával kell rögzíteni a készüléket a tartó konzolhoz. 

Mit érdemes tudni még a riasztó használatáról?

Célszerű a napelemen elhelyezett védőfóliát a készülék első használata előtt eltávolítani, nehogy a nap ráégesse. Ekkor ugyanis előfordulhat, hogy ez befolyásolja majd a későbbiekben a megfelelő energiafelvételt.

Ezenkívül – mivel, a vad-és rágcsálóriasztókkal ellentétben nem ultra-, hanem vijjogás-szerű hangot bocsát ki – ezért lakott területen nem ajánlott használni. 

Ez ugyanis egy 1-5 kHz közötti frekvencián mozog, ami az emberek számára is hallható, a maximum 130 decibeles hang pedig már kifejezetten zavaró, bántó lehet az emberi fülnek.

Milyen madárriasztó készülékeitek vannak?

Jelenlég kétféle madár- és seregélyriasztó kapható, a Doxmand SR2-es, és az SR4-es készülék.

Doxmand SR2 seregélyriasztó

A mindössze 1,6 kilogrammos készülék kiválóan alkalmazható akár nagyobb területeken, veteményesekben, gyümölcsösökben és szántókon egyaránt, maximum ~ 2 hektárig.

A riasztási frekvencia az emberek számára is jól hallható, 1-5 kHz-es tartományban van. A készüléket be lehet állítani úgy, hogy maximum 2 perces időközönként riasszon, így a kártevő madarak nem ismerik ki a készülék működését.

Nem szükséges áramforráshoz ahhoz, hogy az eszköz zavartalanul üzemeljen, ugyanis napelemmel működik, és két, Piezo elektromos hangfallal van felszerelve.

Doxmand SR4 seregélyriasztó

A prémium madárriasztó 4 Piezo hangfallal van felszerelve, egy teljes-, 360 fokos védelmet nyújt, maximum ~ 4 hektáros területen. 

Hogy a riasztás milyen gyakori legyen, azt a készülék alján található nyomógombbal állíthatjuk be. Ezt az intervallumot érdemes minél kijebb tolni, hogy a madarak ne ismerhessék ki az eszköz működését. Ez az időtartamot 3 program közül választhatjuk ki, a leghosszabb 3,5 perc. 

Bekapcsolás:

A Doxmand seregélyriasztó alján található egy kis kapcsoló, ezzel indíható el a készülék. A bekapcsolást követően 1-3 hangjelzéssel jelzi az alábbi pontokat:

  • 3 hangjelzés: Feltöltött állapot
  • 2 hangjelzés: Közepes töltöttségű állapot
  • 1 hangjelzés: Alacsony töltöttség, napsütésre vár (vigyázat: csak bekapcsolt állapotban tölt)

A készüléket úgy terveztük meg, hogy a riasztás feltöltött állapotban, 3 hangjelzés esetén legyen a legerősebb. Amikor a töltöttség gyengül – tehát a második hangjelzésnél – akkor már a hang is gyengébb.

Egy hangjelzés esetén a készülék már nem riaszt, mivel a Li-ion akkumulátor cella túlzott lemerülését okozná, ami károsíthatja azt.

Azonban nem kell aggódni, hiszen a következő napsütéses időszak után a készülék újra működésbe lép.  Arra azonban ügyeljünk, hogy kapcsoljuk be, hiszen a napelem az akkumulátort csak és kizárólag bekapcsolt állapotban tölti. 

Megjegyzés: A napelem mindkét készülék esetében elég áramot szolgáltat, így nem csak napos időben, de borús időben is működnek. Éjszaka nem támadnak a madarak, így a készülék is automatikusan kikapcsol.

Mit kell tudnom a karbantartásáról, illetve a tisztításról? Mennyi lesz így az élettartama?

A készüléket nedves, puha ruhával tisztítsuk. A napelemet bizonyos időközönként – ha látjuk, hogy sárgul, elhasználódik – törölgessük át WD40-el, vagy vízkő elleni tisztítószerrel. 

A riasztót -25 és +25 fok között érdemes tárolni, kikapcsolt állapotban, zárt térben. Figyeljünk arra, hogy csak akkor tegye el a készüléket, ha 2-es töltöttségi szinten van (két pittyenés).

Így a készülék élettartama a garancián túl is megnövelhető, és még jó pár évig szolgál majd minket.

Jár-e bármilyen szavatosság, garancia a készülékre?

Igen, 30 napos pénvisszafizetési garanciát vállalunk a riasztóra, illetve 3 év gyártói garanciát.

Mikor várható a szállítás, ha most megrendelem?

A szállítás beföldön ingyenes, és minimum 1, maximum 7 munkanapot vesz igénybe. 

Rendelés

Magyar fejlesztés – Magyar gazdáknak

Ingyenes szállítás

3 év garancia

30 nap pénzvisszafizetési garancia*

Termékeink házhoz szállítási díja Magyarországon belül ingyenes. Egyéb szállítással kapcsolatos információt az info@doxmand.hu e-mail címen kérhet.

Fizetési módok:

  • Utánvét – Futárnál kell készpénzzel fizetni.
  • Átutalás – A megrendelést követően elküldjük az utalási adatokat.
  • PayPal – PayPal fiókkal vagy bankkártyával is fizethet a Paypal biztonságos fizetési felületén. Tovább információ itt.

Kevés a törvényben előírt 14 napos kipróbálási lehetőség? Mi 30 napos pénzvisszafizetési garanciát* biztosítunk minden termékünkre!