Így etesd a madarakat télen – madáretető készítése, madáreleségek

2020.04.09. Seregélyriasztás
A cinegéket, madarakat télen etetni kell

Nem minden madár vonul délre a télidő beállta előtt. Vannak olyan madárfajok, amik itt maradnak kis országunkban, és hazánkban próbálják meg átvészelni a zord telet. Ilyenek például a búbos pacsirta, a cinegefélék, a veréb, a nagy fakopáncs, vagy a galambok.

Ebben a cikkben szeretnénk megmutatni milyen madáreledellel célszerű etetni a kismadarakat, és milyen madáretetőt lehet könnyen elkészíteni otthon is.

Vágjunk is bele!

Mivel etessük a madarakat?

Ha nem szeretnél időt tölteni a saját kezűleg való összeállítással, akkor boltokban is kapható, már nagyon olcsón is kisebb-nagyobb kiszerelésű madáreledel, ami különböző magkeverékek összessége. Akinek viszont jó időtöltés, és kikapcsolódás az etető kínálatának saját kezű összeállítása, az jó ha ügyel a következő pontokra:

 1. Az eleség legyen változatos. Egyrészt azért, mert a madarak tápanyag és energiaszükséglete sem egysíkú, másrészről pedig a madáretetőt úgy célszerű kialakítani, hogy minél több madárfaj igényeit kielégítse.
 2. Sózatlan, fűszermentes, pörköletlen olajos magvak vásárlása célszerű. Fontos, hogy ne legyen ízesítve, pörkölve, mert nem tesz jót a madaraknak. Az olajos magvak nagy energiatartalma télen kitűnő tápanyagforrás, így minden madáretető elengedhetetlen része.
 3. Faggyú, zsír, vagy vaj. Mindenképpen állati zsiradék legyen, és ne például étolaj. Az állati zsiradék megdermed a hidegben, könnyebben csipkedik ki az etetőből. A boltban kapható cinkegolyók alapján állati zsiradék segítségével könnyedén tudunk mi is hasonló magkeverék tömböket összetapasztani. Az étolaj másik hátránya egyébként, hogy sajnos könnyen összekeni a tollazatot.
 4. Tökéletes választás az alma. Akár szeleteket kitéve, akár az egész almát felszúrva (pl. ágak végére) megoldható a kihelyezés. Az almát és egyébként másfajta gyümölcsöket is a rovarevő madarak is fogyasztják, így a látogató madaraink körét is bővíthetjük.

A fent leírt eleségeket a legcélszerűbb felkínálni a madáretetőben, azonban fontos kiemelni olyan, sajnos a gyakorlatban elterjedt táplálékokat is, amit nem célszerű, vagy épp kimondottan tilos adni a madaraknak!

Mit ne tegyünk a madáretetőbe?

 1. Fűszeres magokat. Nem igazán szorul magyarázatra. A madarak nem akkora ínyencek, mint mi, és az emésztésük sem a miénkkel megegyező, így a sózatlan, és fűszermentes magokat kell választanunk számukra.
 2. Kenyérfélék. Sajnos elég elterjedt a péksüteményekkel, sőt akár popcornal, chipssel, vagy egyéb, emberi fogyasztásra készült tésztafélével való etetés. Hogy miért? Egyrészt mert, a madarak szervezete nem egyezik meg az emberével, így ezek a tésztafélék nem egészségesek a madaraknak. Másrészt, mert ha kitesszük a kenyér darabokat az etetőbe, nem fogy el azonnal, így száradásnak, penészedésnek indul. Sajnos ezek a penészes maradványok pedig minden esetben megbetegítik a madarakat.
 3. Egyszerre túl nagy mennyiségű eleség. Fontos, hogy ne akarjunk mindent egyszerre odaadni a madáretetőben a kis vendégeink számára, lényeges ugyanis a madáreleség adagolása, beosztása. Így elkerülhető, hogy a kitett gyümölcs megromoljon, vagy a faggyú, vaj megavasodjon.

Milyen madáretetőt készítsünk?

Ha ezzel sincs kedvünk időt tölteni, akkor már nagyon jó áron kapható több boltban kész madáretető, többféle kivitelben, árkategóriában. Azonban, ha mégis házilag készítenénk el az etetőt, akkor több féle elterjedt módszer, és kivitel (nagyon egyszerűek) alkalmazhatóak.

 1. Az egyik legegyszerűbb, ha fogunk egy kiürült műanyagpalackot, és kivágunk az oldalán egy részt, akár egy kis boltív alakban. A palackot ezután addig töltjük magkeverékkel, amíg el nem éri a kis nyílást, így a madarak könnyen csipegethetnek belőle.
 2. Használt tojástartó, vagy muffin-sütőforma. Remek választás akkor, ha szeretnénk szelektálni a kitett eleséget, pl külön a gyümölcs, hántolatlan földimogyoró, magkeverék, vaj, stb.
 3. Üres konzervdoboz. Remek, gyors és egyszerű választás ez is, egyszerűen döntsük el, töltsük fel madáreleséggel, és lógassuk fel valahova. Ragaszthatunk a belsejébe fa pálcákat, vagy gallyakat is, amik lógjanak túl a konzervdoboz száján, így könnyen meg tud rajta kapaszkodni a kis vendégünk.
 4. Félbevágott sütőtök, alma, citrom, stb. Jó választás lehet egy nagyobb almát félbevágni, vagy sütőtököt, citromot, kibelezni, és megtölteni az eleséggel. Igazából így az etetőt is elfogyaszthatja aki nagyon éhes. 🙂
 5. Fenyőtoboz bevonva. Nagyon könnyen kivitelezhető és hasznos megoldás a fenyőtobozokat olvasztott vajba hempergetni, majd magokkal megszórni és rátapasztgatni. Így megtapad a magkeverék a tobozon, egyszerűen ki kell lógatni és kész is.

A madáretetéssel kapcsolatban további hasznos információkat találsz a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület oldalán.

Ha tetszett a cikk, nézd meg a többit is, biztosan találsz még érdekes olvasnivalót! 🙂

Legfrissebb híreink

Doxmand Ultrahangos Vadriasztók

Mit érdemes tudni a Doxmand ultrahangos vadriasztókról?

Mit érdemes tudni a Doxmand ultrahangos vadriasztókról? Milyen véleménnyel vannak róla a gazdák? Ebben a cikkben minden hasznos információt megtalálsz.

Olvasd tovább
Az őz a repcében is vadkárt okozhat

Ezeket végezzük el vetés előtt, hogy megelőzzük a vadkárt

Hogyan védekezhetünk a tavaszi vadkár ellen? Hogyan ismerhetjük fel, milyen vad garázdálkodott a területen? Ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat cikkünkben.

Olvasd tovább
Az Egységes Mezőgazdasági Vadkárfelmérési Útmutató véget vet a vadkár körüli félreértéseknek

Vége a vadkár körüli vitáknak – itt a vadkárfelmérési útmutató

Megjelent a vadkárfelmérési útmutató, aminek segítségével a szakértők egyértelműen megállapíthatják a vadkár mértékét. Részletek a cikkünkben!

Olvasd tovább
Kosár
There are no products in the cart!
Vásárlás folytatása
0