Segítség! Rágcsálók a magtárakban, raktárakban és géptárolókban

2020.11.16. Rágcsálóriasztás
Rágcsálók a magtárban

Az előző cikkünkben részletesen írtunk róla, hogy sajnos a rágcsálók nem csak otthon, hanem a munkahelyeken, így az éttermekben és az irodákban is előfordulhatnak. Most pedig nem a szolgáltatóegységeket, hanem a mezőgazdasági létesítményeket vesszük górcső alá, hiszen a patkányok és az egerek a magtárakat, és a géptárolókat, raktárakat sem kímélik.

Minden esetben a megelőzés kulcsfontosságú, ezért már jóval a termények tárolása előtt gondoskodjunk a helyiségek megfelelő karbantartásáról, tisztításáról.

Nézzük is meg, hogyan tegyük.

A magtárban található termények a legjobb “csalétkek” az egerek és a patkányok számára

A magtárakban található gabona, szemestermény egyenesen vonzza a rágcsálókat. Mivel ezek a helyiségek több 1000 négyzetméteresek is lehetnek, ezért időben el kell kezdenünk a termény tárolásához szükséges előkészületeket. Hiszen, mire jönnek a patkányok, egerek, már felkészülten kell várnunk őket.

A betakarítás előtti legfontosabb feladat a megelőző tisztítás, fertőtlenítés. Kezdjük a terménytárolók kiürítésével. Fontos, hogy ne csak a szemesterményeket, hanem az ott tárolt anyagokat, eszközöket, gépeket is ideiglenesen kiköltöztessük. 

Ezt követően (ha szükséges) végezzük el az épületen az esetleges javításokat karbantartási munkákat. Egyik legfőbb szempont az épület tetőszerkezetének javítása, mellyel elkerülhetők a későbbi beázások, csapadékvíz befolyások. 

Ez azért fontos, mert nem csak a rágcsálók szennyezhetik be a terményt, hanem bizony a nedves közeg jó mikroklímát biztosít a raktári kártevőknek; különösen az atkák- és a penészgombák megtelepedésének. 

Javítsuk a falak és a padlózat repedéseit, hiszen elsődlegesen ezeken a területeken juthatnak be a rágcsálók. Épp ezért ezt a lépést semmiképp se kapkodjuk el, legyünk körültekintőek.

A gondos takarítást, tisztítást végezzük el a szárítóberendezésekben rakodógépeken, kombájnokon és minden olyan területen, ahol a termény megfordul. Ugyanis elég egy beragadt gabonaszem, amit már messziről kiszagolnak az egerek, és/vagy patkányok. Ráadásul ezek akár a gépeinkben is kárt tehetnek.

Mindezek mellett végezzünk vegyszeres tisztítást is, főként azokban a tárolóterekben, ahol előző évben fertőzés fordult elő.

Ezeket a műveleteket célszerű évente elvégezni és ügyelni a rendre, tisztaságra. Hiszen, ha ezek a feltételek nem teljesülnek, biztosak lehetünk benne, hogy megjelennek a nem kívánatos vendégeink is.

A rágcsálók a gépekben is súlyos károkat okoznak

Doxmand rágcsálóriasztó, mezőgazdasági raktár

Elsőre nem hangzanak túl csábító helynek, a rágcsálók mégis imádják őket. Itt ugyanis könnyen elbújhatnak, védelmet találnak az időjárási viszontagságokkal szemben, és ha még terményt is tárolunk, ideális helyszínné válik a szaporodáshoz.

És mint ahogy tudjuk, ahol ember van, ott táplálék is.

Ezért a legeslegfontosabb szabály egy régi mondással élve, hogy “ne piszkíts oda ahol eszel”.

Tehát gépet és terményt lehetőség szerint soha ne tárolj egy helyiségben!

Hogy miért? Mert a gabonával odavonzzuk az állatokat is, akik felmásznak a gépekbe és elrágják a vezetékeket, ezzel olykor akár milliós károkat okozva a gépekben. 

Nem is beszélve arról, hogy a mezőgazdaságban folyamatosan versenyt futunk az idővel. A betakarítás befejeztével a gépeket 6-7 hónapos “téli álomra” küldjük. És ha a következő szezonban nem sikerül időben észlelnünk a hibát, 1-2 hét kiesés a gép nem működése miatt felbecsülhetetlen károkat okozhat.

A gépeket a téli leállás előtt gondosan takarítsuk ki és – még egyszer hangsúlyoznánk – hogy lehetőség szerint ne tároljuk olyan helyiségben ahol gabona található.

Azonban jól tudjuk, hogy 100%-os takarítás nem tudunk végezni. Az alapos takarítás sem garancia rá, hogy távol maradnak a kártevők, hiszen mindig marad egy-egy észre nem vett terület a tárolóban, vagy beakadt termény a kombájnban. 

De szerencsére van mód rá, hogy extra védelmet nyújtsunk gépeinknek, terményeinknek és felvértezzük magunkat egy plusz védelemmel, például az ultrahangos riasztással.

Mit tegyünk, ha a rágcsálók már bejutottak?

Ha minden óvintézkedés ellenére bejutottak a kártevők, ésszerű következtetés, hogy minél előbb meg kell szabadulunk tőlük, csökkentve a károkozás esélyét. Vannak azonban olyan szituációk, amikor a legjobb méreg és különböző egérirtó szerek sem bizonyulnak hatékonynak.

Ennek oka, hogy az EU-s szabályozásoknak köszönhetően csökkentették a mérgek hatóanyagát, így azok hatástalanok lehetnek az egerek és patkányok ellen. Ilyen esetekben keressünk fel egy szakembert aki hozzáfér olyan rágcsáló irtószerekhez, amikkel hatékonyan kiirthatók a kártevők.

Ezenkívül alkalmazhatunk még ragasztó csapdát, hagyományos egércsapdát, ami szintén hatásos lehet. Sajnos olykor előfordul, hogy valaki fagyállóval próbálkozik kiirtani az állatokat, ezt azonban semmiképp ne alkalmazzuk. Hiszen a fagyálló illata és íze nemcsak a rágcsálókat vonzza, de a háziállatokat is, ezért ha isznak belőle ők is elpusztulhatnak.

Ezeket a védekezési módszereket azért sem ajánljuk jó szívvel, mert ha az állat esetleg a terményben vagy a gépekben pusztul el, és a tetemet későn vesszük észre, akkor a szagok mellett egészségügyi gondokat is okozhat. 

Ráadásul ezek a módszerek csak időszakosak, nem nyújtanak tartós, éveken át tartó védelmet.

De ne essünk kétségbe, nem feltétlenül a legdrasztikusabb megoldást kell alkalmaznunk.

A hosszú távú védelem érdekében olyan megoldást kell találni, ami állandó, és nem csak rövid időre szól. Itt jön képbe az ultrahangos rágcsálóriasztó.

Mivel általában több ezer négyzetméteres területet kell megóvnunk, kiemelten fontos a tervezés. 

Mivel az ultrahang szilárd tárgyakon nem hatol át, ezért a készülék kihelyezésekor vegyük számításba a helyiségben található tereptárgyakat; valamint hogy az egér, és a patkány mellett más kártevő ellen védekezünk kell-e. 

Ha ezt felmértük, keressük meg a behatolási pontokat és irányítsuk a készülék hangszóróját arrafelé.

A zavaró hanghatásnak köszönhetően a rágcsálók elhagyják a védett területet más életteret keresve maguknak. Természetesen valahol ki is kell menniük, így a menekülési útvonalról mindig gondoskodjunk.

Sokan tévesen azt hiszik, hogy az ultrahang zavarhatja az ott dolgozók vagy az őrző-védő kutyák hallását. Ez azonban szerencsére nincs így, hiszen az ultrahang emberek számára hallhatatlan, valamint a háziállatokban nem olyan erősek a védekezési mechanizmusok, mint egy rágcsálóban, ezért ha érzékelik is az ultrahangot hamar megszokják és figyelmen kívül hagyják

Legfrissebb híreink

Doxmand Ultrahangos Vadriasztók

Mit érdemes tudni a Doxmand ultrahangos vadriasztókról?

Mit érdemes tudni a Doxmand ultrahangos vadriasztókról? Milyen véleménnyel vannak róla a gazdák? Ebben a cikkben minden hasznos információt megtalálsz.

Olvasd tovább
Az őz a repcében is vadkárt okozhat

Ezeket végezzük el vetés előtt, hogy megelőzzük a vadkárt

Hogyan védekezhetünk a tavaszi vadkár ellen? Hogyan ismerhetjük fel, milyen vad garázdálkodott a területen? Ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat cikkünkben.

Olvasd tovább
Az Egységes Mezőgazdasági Vadkárfelmérési Útmutató véget vet a vadkár körüli félreértéseknek

Vége a vadkár körüli vitáknak – itt a vadkárfelmérési útmutató

Megjelent a vadkárfelmérési útmutató, aminek segítségével a szakértők egyértelműen megállapíthatják a vadkár mértékét. Részletek a cikkünkben!

Olvasd tovább
Kosár
There are no products in the cart!
Vásárlás folytatása
0