Segítség! Rágcsálók az irodában

A patkányok a városokban, társasházakban is megjelenthetnek.

Sajnos a rágcsálók nem csak a ház körül fordulnak elő. Ragaszkodó kis állatok, ezért “velünk tartanak” a munkahelyünkre vagy épp a szórakozóhelyekre is. A lényeg, hogy találjanak maguknak megfelelő táplálékot. Különösen az őszi időszak veszélyes, hiszen ilyenkor keresnek maguknak meleg, barátságos vackot, hogy átvészeljék a telet.

Épp ezért megmutatjuk, mit tegyél az ellen, hogy a gaz rágcsálók ne jelenjenek meg az irodádban/pékségedben/éttermedben.

Azonban először nézzük meg, mi az ami miatt épp a mi ingatlanunkat választják ahelyett, hogy valahol máshol keresnének maguknak hajlékot.

Mit szeret az egér? Mi az ami biztosan hozzánk vonzza őket?

Az egerekre sok veszély leselkedik: csak elég, ha a ragadozó madarakra, a macskákra, vagy épp a rókákra gondolunk.

Ezért nem meglepő, hogy olyan rejtekhelyet keresnek maguknak, ahol ezek a ragadozók nem tudják elérni őket és biztonságban átvészelhetik a telet.

Mi is volna erre alkalmasabb mint az ember által épített ingatlan, ahol maximum csak a macska jelenthet veszélyt? Ráadásul ne felejtsük el, hogy egy fűtött, meleg kuckóról van szó, ahol az élelemhez jutás is könnyen megoldható.

Bőven akad olyan szigetelőanyag, ami kellő meleget biztosít, például hungarocell, szalma, gyapot, melyet egy helyre gyűjtenek és fészket építenek belőle. (Ha egér lennék én is tuti jól érezném magam egy ilyen vacokban.) 🙂

De vajon mit eszik az egér?

Bizonyára ezen a téren már van tapasztalatod. Ha pedig nincs, akkor nagyon szerencsésnek mondhatod magad és remélem, hogy a jövőben sem lesz szükséged erre a tudásra. 🙂

Az egerek elsősorban mindenevők, de vannak olyan élelmiszerek is, amik egyaránt ínycsiklandó falatok az ember és az egér számára is. 

Hogy mi volna az ? A közhiedelemmel ellentétben képzeld nem a sajt! 🙂

Jobban kedvelik a finom olajos magvakat, mint például a dió, mogyoró, de a szalonnát, csokit is előszeretettel fogyasztják. Ezért, ha csapdát állítunk nekik (természetesen az élvefogó egércsapdát és nem a mérget preferáljuk), célszerű a sajt helyett más alternatívát választani.

De nemcsak az egerek okoznak fejfájást a mindennapokban. Ugyanis a nagyobb városokban és az olyan helyeken, ahol állattartás folyik, bizony a patkány is megjelenik.

Mit szeret a patkány? Hogyan vonzzuk magunkhoz őket?

Az elmúlt években nagyon felkapott hír lett, hogy a patkányok egyre több helyen és nagyobb számban jelennek meg városokban. Azonban mára, szerencsére sikerült visszaszorítani őket az elfogadható szint alá, de még így is több tízezer patkány élhet a nagyvárosokban.

Az őszi-téli időszakban ők is menedéket keresnek a hideg elől, ezért fokozott problémát jelentenek.

A nedves, sötét környezetet kedvelik, és legszívesebben az épületek közvetlen közelében, földlyukakban élnek.

A rágcsálók fészküket közvetlenül az épület alatt, védett helyen alakítják ki, de gyakran telepszenek meg kész üregben, amelyeket később kibővít. A patkányjárat a felszín alatt kb. 30-50 cm mélyen halad, és a kitáguló részben van a tulajdonképpeni fészek. 

Mit eszik a patkány? 

Tökéletes patkány csali lehet a csoki, a dió, illetve a magasabb nedvességtartalmú (50-70%-os) rágcsálnivaló, amivel a folyadék szükségletüket pótolják. De a gabonát, valamint a kukoricát is előszeretettel fogyasztják, és olykor a pincében tárolt almát, répát, burgonyát is megrágcsálják.

Ha minden feltétel adott, a patkány nagyon gyorsan szaporodik. Optimális körülmények között ugyanis akár 400-800(!) utódot is a világra hozhatnak évente -ezért is kell időben védekeznünk ellenük.

No de eleget beszéltünk arról, hogyan tehetünk a kedvükre és dédelgessük őket (már ha ez a célunk), ezért most térjünk rá a lényegre. 

Mit tegyünk az egér-, és mit a patkány ellen, hogy távol tartsuk őket:

  • az irodánktól,
  • az éttermünktől,
  • a pékségünktől,
  • az egyéb nagyobb tárolóktól,
  • valamint mélygarázsoktól?
A mélygarázsokat elfoglalhatják a nyestek. Hogyan védekezzünk ellenük?

Rágcsálók a társasházakban, mélygarázsokban

Az újépítésű ingatlanoknál mára már jellemzőek a mélygarázsok, ahol elsősorban a nyestek okoznak problémát. A garázsok védelmére az ultrahangos rágcsálóriasztók tökéletesen alkalmasak.

Olykor azonban a társasházakban is megjelennek ezek a rágcsálók. Főként a tároló helyiségekbe fészkelik be magukat, ami tökéletes menedéket jelent számukra.

Mi jellemzi a tárolókat?

“Ez még jó lesz valamire” – mondjuk naivan. Aztán levisszük és szépen elmerül a tároló elfeledett sötét bugyraiban, ahonnan soha többé nem kerül elő. Mivel a tárolók kicsik, általában 3-4 négyzetméteresek, ezért gyorsan megtelnek a kacatokkal, ideális rejtekhellyé változtatva azt a nyestek számára.

Tehát mi is halmozunk, nem csak a rágcsálók… ironikus nem igaz? Ezek után pedig csodálkozunk, ha nem kívánatos vendégek szaladgálnak ott, ahol a legkevésbé szeretnénk.

De szerencsére van megoldás a problémára és egészen egyszerű. 

Mielőtt tovább olvasol kitalálod mit nem szeret a patkány?

… a rendet.

Ezért azt tanácsolom, hogy szabadulj meg a tárolódban lévő felesleges holmiktól és tartsd tisztán, hogy ne tudja magát komfortosan érezni. Ezután nincs más teendőd mint kihelyezni egy patkány riasztót, ezzel beton biztossá téve a rágcsálók elleni védelmet. 🙂 

Kis mérete révén, elegendő egy készüléket kihelyezned, valamint ha csak házi egér keseríti meg a mindennapjaidat, elegendő egy Doxmand Nomus ultarhangos egérriasztó készülék.

Hogyan védekezzünk a rágcsálók ellen, ha étteremben vannak?

Mit tegyünk, ha az éttermekben garázdálkodnak?

Az éttermeknek rengeteg egészségügyi szabályozásnak kell megfelelniük, hiszen nincsenek biztonságban a NÉBIH gyanakvó szeme elől. De a viccet félretéve egy étterem üzemeltetésében a legfontosabb szempont az élelmiszer biztonsága.

A legtöbben iszonyatosan nagy hangsúlyt fektetnek erre, hiszen ha egy vendég megbetegszik az ott elfogyasztott ételtől, annak súlyos következményei lehetnek az üzlethelyiség további működésére nézve. 

Ezért fontos, hogy a rágcsálók ellen is megfelelő védelmet építs ki. Ha már a probléma fennáll nehezebb dolgod van az eltávolításukra, mert számos rejtekhely adódik apró “barátainknak” a tűzhelytől kezdve a kamrán át egészen a feldolgozó pultig.

Mivel ezek a helységek több 10-, vagy akár több 100 négyzetméteresek is lehetnek ezért fontos hogy elegendő időt fektess a behatolási pontok megtalálására, majd azok eltömítésére. Az ételeket gondosan csomagold el, hogy ne tudjanak az egerek hozzáférni.

Ezek után helyezz ki élvefogó csapdákat a fent említett csalik egyikével. 

Ha sikerült eltávolítanod a rágcsálókat és ha hosszú távú védelmen gondolkozol, helyezz ki ultrahangos rágcsálóriasztókat. Ezek a készülékek biztosítani fogják, hogy ha újra be is tévedtek a konyhádba, a zavaró hanghatásoknak köszönhetően nem fogja komfortosan érezni magát éttermedben, ezért inkább másik életteret keres magának. 

Ha még nem áll fenn a probléma akkor van egy jó hírem! Még időben vagy hogy kihelyezd ezeket az “elektromos egércsapdákat”, hiszen a legjobb megoldás mindig a megelőzés!

Mivel az ultrahang a szilárd tárgyakon nem hatol át, így a berendezési tárgyakon és a falakon sem. Épp ezért fontos, hogy ennek megfelelően akár több riasztót is helyezz ki.

A gépek zaja is csökkentheti a hatékonyságot, ezért étteremben elsősorban a nagyobb teljesítményű Doxmand Nomus Plus készüléket ajánlom.

Egerek, patkányok a pékségekben? Védekezzünk ellenük rágcsálóriasztóval!

A rágcsálók a pékségeket sem kímélik

Mivel itt is élelmiszer található, hasonló eljárást kell alkalmazni mint az éttermeknél, valamint fokozott figyelmet kell fordítani a rendre, tisztaságra.

Ezt nem is részletezném, hiszen tudom, hogy ha pékséget vezetsz kiemelt figyelmet fordítasz a rágcsálók elleni védekezésre csakúgy, mint egy étterem esetén.

Rágcsálók az irodában - nem egyszerű a védekezés

Patkányok és egyéb állatok az irodában

Míg a patkányok inkább a föld felszín közelében jelenhetnek meg az irodákban, addig az egerek akár a tetőtérben, álmennyezetben is előfordulhatnak.

A gipszkarton felett szaladgáló egerek jellegzetes kopogó hangja nem egy kellemes dolog a délután megbeszélések idején, pláne ha épp egy fontos ügyféllel folytatsz tárgyalást.

Azt hihetnénk, hogy csak az olyan ingatlanok vannak kitéve a rágcsálók inváziójának, melyeknél élelmiszert találhatnak. Talán ezért egy irodaház kevésbé fordít energiát arra, hogy megoldja a rágcsálók elleni védekezést.

Ha már fennáll a probléma, csak úgy mint bármely más épület esetében, derítsd fel, hogy hol jöhetnek be a rágcsálók. A lyukakat tömítsd el, lehetőség szerint olyan tömítő anyaggal, amibe üvegtörmeléket keversz, ugyanis ezen nem fogják átragni magukat.

Helyezz ki élvefogó csapdákat, majd jöhet a jó öreg ultrahangos riasztás. Helységenként rakd ki a riasztókat, mivel az ultrahang nem hatol át a szilárd tárgyakon. Előnye továbbá, hogy a riasztót akár gipszkarton fölé is helyezheted és 40 méteres távolságot is lefedhetsz vele.

A készülékeket fordítsd a rágcsálók lehetséges érkezési iránya felé. Ezután pedig máris élvezheted főnököd csengő-bongó hangját anélkül, hogy a kaparászás félbe szakítaná. 🙂

Összegezve, mit tegyünk, ha egér, patkány van a házban?

Hogy melyik a legjobb rágcsálóriasztó, azt a terület alapzaja és a berendezési tárgyak határozzák meg. Ezenkívül fontos szempont azt is, hogy milyen rágcsáló ellen védekezel. Derítsd fel a behatolási pontokat majd tömítsd el őket egy olyan anyaggal, amin nem tudják átrágni magukat.

Az élelmiszer forrásokat gondosan zárd el a rágcsálók elől, és tedd elérhetetlenné számukra.

Ezután kombináld az ultrahangos módszert az élvefogó csapdákkal, hogy elkapd őket. Ha nem tudsz csapdát alkalmazni, hagyj szabadon egy behatolási pontot, hogy távozni tudjon parányi vendéged.

Ha humánus módszerre törekszel, és nem szeretnél bajlódni az elhullott tetemek eltüntetésével, nem javaslom az egér ragasztó és a különböző egér- és patkányméreg használatát.

Ezeket a szabályokat betartva az ultrahangos rágcsálóriasztók nem csak ideiglenes megoldást nyújthatnak, hanem hosszú távú védelemre tehetsz szert. Szemben például az élvefogó patkány- és egér csapdákkal, vagy az egyébként nem túlságosan humánus irtószerekkel.

Legfrissebb híreink

Doxmand Ultrahangos Vadriasztók

Mit érdemes tudni a Doxmand ultrahangos vadriasztókról?

Mit érdemes tudni a Doxmand ultrahangos vadriasztókról? Milyen véleménnyel vannak róla a gazdák? Ebben a cikkben minden hasznos információt megtalálsz.

Olvasd tovább
Az őz a repcében is vadkárt okozhat

Ezeket végezzük el vetés előtt, hogy megelőzzük a vadkárt

Hogyan védekezhetünk a tavaszi vadkár ellen? Hogyan ismerhetjük fel, milyen vad garázdálkodott a területen? Ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat cikkünkben.

Olvasd tovább
Az Egységes Mezőgazdasági Vadkárfelmérési Útmutató véget vet a vadkár körüli félreértéseknek

Vége a vadkár körüli vitáknak – itt a vadkárfelmérési útmutató

Megjelent a vadkárfelmérési útmutató, aminek segítségével a szakértők egyértelműen megállapíthatják a vadkár mértékét. Részletek a cikkünkben!

Olvasd tovább
Kosár
There are no products in the cart!
Vásárlás folytatása
0