Te tudod, hogy mi mocorog a padláson?

2020.09.18. Nyestriasztás
Gyakran nyestek neszezését hallhatjuk a padláson

Amikor kaparászást hallunk a padlásról, egyből megfagy az ereinkben a vér. Miután azonban elhessegettük magunk elől a betörők, szellemek és vérfarkasok gondolatát, általában három állatra szűkítjük a mocorgókat: nyestre, egérre és patkányra.

De mit tehetünk annak érdekében, hogy nyugodtan tudjunk aludni? 

Nálunk a nagyapám által hangoztatott „hozd a csúzlit fiam!” felkiáltás jelentette sok-sok éven át a gyógyírt. Azonban tudom, hogy te humánusabb megoldást keresel a rágcsálók „elhessegetésére”. 

De mi lehet a megoldás? Valaki a kutyaszőrre esküszik, mások pedig a levendulában látnak fantáziát. 

Ahhoz, hogy megtudjuk milyen praktikát is kell alkalmaznunk, először is:

Vizsgáljuk meg a rágcsálók nyomait!

Ki kell derítenünk, hogy vajon mi kaparászik a padláson

Az első lépés mindig a felderítés! Nyomozzuk ki, hogy milyen állat okozza az álmatlan éjszakáinkat. Kutassunk nyest-, patkány-, pele- és egérnyomok után és azonosítsuk be a kis gaztevőt! 

Legegyszerűbb módja, ha megvizsgáljuk a talált ürülék nyomokat. 

A rágcsálók nyomai

Egy egér nyomaira utalhat például, ha az ürülék fekete, 3-8 mm hosszú és 1-3 mm vastag. 

A patkányok nyomai lehetnek a barnásszürke, kapszula formájú kb. 2 cm hosszú és 0,5 cm széles ürülék (vándorpatkány) vagy sötét színű, orsó formájú kb. 1 cm hosszú és 0,3 cm széles ürülék (házi patkány).

Ám az igazi problémát – visszajelzéseitek alapján – a nyest jelenti. 

A kis állat ürüléke hozzávetőlegesen 3-5 cm hosszú, fekete színű és mivel kedvenc eledelei közé tartoznak a bogyós gyümölcsök, gyakran találhatók benne apró magok. Amellett, hogy betegségeket terjesztenek, ők azok, akik a legnagyobb kárt tudják okozni.

Elrágják az autók, gépek vezetékeit, melyeknek javítási költségei sokszor 100.000 Ft feletti összeget is meghaladják. Ezenkívül megölik a csirkéket és kiszívják a tojásokat, nem mellesleg előszeretettel választják a padlásokat otthonuknak.

Hogy távol tartsuk a nyesteket, először érdemes kipróbálni pár házi praktikát.

Ezeket a házi praktikákat próbáld ki a nyest ellen

Házi praktikák rágcsálók ellen (nyestek)

A továbbiakban megmutatom mit alkalmaznak a leggyakrabban. Párat már biztosan kipróbáltál te is, de bízom benne, hogy találsz olyat ami még nem szerepelt a palettádon.

#1 Ecet

Gondoljunk csak bele; ha megszimatolunk egy ecetes üveget, az ecet szúrós szaga a mi nyálkahártyánkat is irritálja, nemhogy egy kifinomult szaglással rendelkező nyestét. Vizes oldattal vegyítve, flakonba töltve, hatásos nyest elleni spray-t tudunk készíteni belőle. A “koktélunkat” töltsük pl. egy kiürült ablaktisztító flakonjába, és permetezzük szét az érintett területen. 

Azt is érdemes azonban megemlíteni, hogy ez viszonylag rövid ideig tart – leginkább addig, amíg megmarad az ecet szúrós szaga. Így, ha visszatérnek a hívatlan látogatók, akkor újra és újra be kell vetnünk a “vegyi fegyvert”. Ha hosszabb távon szeretnénk elűzni őket, más módszerekhez kell folyamodnunk.

Talán mondanom sem kell, hogy a lábasba vagy vödörbe öntött ecetes, vizes oldat nem fogja meghozni a várt sikert – azért bizony meg kell dolgoznunk. Ugyanis, ahogyan már korábban is írtuk, a nyestek igencsak intelligens állatok, így nem fognak bedőlni az olcsó trükköknek.  

#2 Levendula

A bogarak mellett, a levendula illatát szerencsére a nyestek sem kedvelik. Akár egyszerre szabadulhatsz meg a legyektől a konyhában, a nyesttől a padláson és varázsolhatsz mesés illatot a házadban. Az illóolajat locsoljuk szét a helyiségben vagy helyezzünk el friss levendulát. 

Előnye továbbá, hogy ha hazaérsz a munkából, a levendula illat nyugtató hatása pik-pakk csökkenti a stressz-szinted és másnap még a főnököt is mosolyogva köszöntöd. 🙂

#3 WC illatosító

Ez számomra egy teljesen új védekezési módszer volt. Mikor az egyik kedves vásárlónk mondta, hogy ezzel próbálkozott – sajnos eredménytelenül -, igen szkeptikusan fogadtam. Azóta sok fórumot, blogot olvastam a wc illatosító hatékonyságáról nyestek ellen. 

Ezek szerint a leghatékonyabb felhasználási módja, ha a motortérben helyezzük el, mert a hely szűkössége miatt  jobban megtartja az illatát és koncentráltabban lesz a levegőben. De vigyázzunk! Indítás előtt vegyük ki nehogy kárt okozzon az autóban. A vélemények megoszlóak, én még nem próbáltam, de ha te már igen, örülnék ha megosztanád velünk a tapasztalatod.

#4 Kutyaszőr 

Talán az egyik legelterjedtebb népi praktika nyestek ellen. Mivel hűséges társaink mivoltukból fakadóan ragadozó ösztönökkel rendelkeznek, ezért joggal mondhatjuk, hogy a nyestek egyik legnagyobb ellensége. Nem meglepő módon, ha megérzi a kutya szagát elfogja kerülni az adott területet.

“Höh … akkor átugrok a szomszédba egy kis kutyaszőrért aztán nevetve nézem, ahogy a nyest fejvesztve menekül a padlásról” – mondhatnánk joggal… De okos állatok révén sajnos hamar rájönnek, hogy nem kutya, hanem átverés szaga van a dolognak, ezért ha kutyussal nem találkoznak, hatása sajnos nem lesz tartós.

#5 Fagyálló

Ezt a módszert semmiképp sem ajánlom, mivel a nyest kiirtása, megmérgezése  jogszabályba ütközik, így ne használjunk nyestek ellen fagyállót

Az illata és íze édes, ezért könnyen lépre lehet csalni vele, de hangsúlyoznám, törvényellenes. Helyette például használhatjuk a humánusabb, ultrahangos riasztást.

#6 Élvefogó nyestcsapda

A nyestcsapda véleményem szerint az egyik legjobb módszer amit alkalmazhatunk elfogásukra. Mondhatnám úgy is, hogy a nyest elleni védekezés élharcosa. Humánus, megfizethető, kihelyezése egyszerű.

Hátránya azonban, hogy nemcsak a nyestet ejthetjük fogjul, hanem olykor-olykor macskák és sünök is bedőlnek a trükknek, így néhány alkalommal sajnos hiába vetjük ki a csapdát. Az is benne van a pakliban, hogy a nyest – okos állat révén (ezt nem győzöm elégszer mondani) – elkerüli a csapdát és hiába vetjük ki nem lesz eredménye a próbálkozásunknak.

A Doxmand Nomus Plus hatékony nyestek ellen is.

Mennyire hatékony egy ultrahangos rágcsálóriasztó? 

És akkor elérkeztünk az általunk preferált és egyben a leghatékonyabb távoltartási módszerhez.

Az ultrahangos nyest vagy egyéb rágcsálóriasztó frekvenciája 20 kHz – 30 kHz között mozog, és maximum 40 méteres körzetben fejti ki a hatását. (Legalábbis az általunk gyártott Doxmand termék.) 

Kihelyezése egyszerű, nem igényel szaktudást.  Beállításánál arra kell törekedni, hogy a lehető legkevesebb berendezési tárgy gátolja a hang terjedését, mivel ezek tompítják vagy teljesen megakadályozzák azt. 

Ha nagy a probléma, akár helyiségenként is elhelyezhetünk riasztókat. Hagyjunk menekülési útvonalat az állatok számára – talán ez a legeslegfontosabb lépés -, hiszen valahol ki is kell menniük. 

Alkalmazzuk a Doxmand Nomus 360-as riasztót a rágcsálók ellen

A fenti praktikákkal kombinálva még nagyobb hatékonyságot érhetünk el. Ezt a megoldást nemcsak nyestek, de egerek, pelék, patkányok ellen is sikeresen alkalmazhatjuk. Miután távoztak a betolakodók, a megelőzésre kell törekednünk, melyről egy korábbi cikkünkben olvashatsz bővebben.

Mint ahogy említettük, a nyest elpusztítása törvénybe ütközik, mi azonban az egerek és a patkányok megmérgezését sem javasoljuk – hiszen humánusabb módon is végleg elűzhetők. Ráadásul ha elpusztítjuk őket, nem garancia, hogy nem jönnek újabb állatkák, ezért minden esetben a megelőzést javasoljuk. 

Legfrissebb híreink

A patkányok a városokban, társasházakban is megjelenthetnek.

Segítség, rágcsálók az irodában! [És vajon mit tegyél ellenük?]

Sajnos a rágcsálók nem csak a ház körül fordulnak elő. Ragaszkodó kis állatok, ezért “velünk tartanak” a munkahelyünkre vagy épp a szórakozóhelyekre is. A lényeg,…

Olvasd tovább
Gyakran nyestek neszezését hallhatjuk a padláson

Te tudod, hogy mi mocorog a padláson?

Amikor kaparászást hallunk a padlásról, egyből megfagy az ereinkben a vér. Miután azonban elhessegettük magunk elől a betörők, szellemek és vérfarkasok gondolatát, általában három állatra…

Olvasd tovább
kukorcia_vadkar

A mezőgazdasági vadkárról – tényleg csak röviden

A mezőgazdasági vadkár – tényleg csak röviden Öröm hallani egy-egy telefonbeszélgetés alkalmával, hogy milyen szorgosan dolgoztok, igyekeztek időben elvetni a magokat és gondoskodni a kártevők…

Olvasd tovább
SimplePay vásárlói tájékoztató
Kosár
Jelenleg üres a bevásárlókosár!
Végösszeg
Ft
Vásárlás folytatása
0