Ezekre figyelj, hogy ne legyenek rágcsálók a házad körül

2020.03.04. Rágcsálóriasztás
A rágcsálók ellen nehéz, de nem lehetetlen védekezni

Léteznek olyan veszélyeztetett helyek, időjárási körülmények, amikor a rágcsálók fokozottan támadnak. Azonban bizonyos lépésekkel megelőzheted, hogy a rágcsálók nálad akarjanak áttelelni.

Mi az a rágcsáló? Milyen fajtái vannak?

A rágcsálók, az emlősállatok osztályába tartoznak. Egészen pontosan 34 családot különböztethetünk meg, így az emlősök egyik legnépesebb rendjét alkotják.

Most nem térünk arra, hogy mennyire sokfélék, hiszen az ultrahangos technika kapcsán mi nem minden rágcsálóval találkozunk (egyébként megtették ezt helyettünk mások).

A továbbiakban csak a fennmaradó és nálad is leggyakrabban előforduló fajokkal – az egérrel, a patkánnyal, illetve a pelével – foglalkozunk.

Azt gondolnánk, hogy a rágcsálók, hozzánk hasonlóan, kerülik a nagyon szélsőséges körülményeket – azonban ez nem teljesen igaz.

Ugyanis találkozhatunk velük a mocsarakban, a sivatagokban sőt, még az Antarktiszon is – már ha épp arra járnánk.

Ellenben, amiben mégiscsak hasonlítanak ránk, az a szociális életvitel; ugyanis nagyobb kolóniákban élnek, féltik, óvják egymást.

Ezért is lehetséges az, hogy rövid idő alatt képesek a számukra kedvező helyeken túlszaporodni és az is, hogy ha kedvezőtlenek a körülmények, akkor „az egész család költözik”.

A rágcsálók számos betegséget, kórokozót hordozhatnak, így nem csoda, hogy szinte belénk van kódolva, hogy fel kell vennünk velük a harcot.

Na de vegyük is sorra, hogy mégis mikor és mire kell a legjobban figyelni, hogy elkerülhesd a váratlan kis lakótársak érkezését!

A rágcsálók felbukkanása néha bizony váratlan lehet

Hol, és mikor bukkannak fel először a rágcsálók?

Ahogy elkezd lehűlni az idő, úgy kezdetét veszi a rágcsálóinvázió is.

Már ősszel megpróbálnak melegebb, esőtől védett helyekre húzódni.

Apropó eső! Ha huzamosabb ideig esik, akkor az egerek, patkányok nem csak ősszel menekülnek befelé, hanem akár nyáron, vagy tavasszal is.

A rágcsálók a leggyorsabban és legkényelmesebben elérhető helyeken fognak megjelenni először.

Mindig azokban a helyiségekben kell számítani a feltűnésükre, amit gyorsan el tudnak érni. Ezért is figyelj oda különösen a padlásokra, tetőterekre, pincékre, garázsokra, illetve a lakások előtereire.

Gyakran felbukkanhatnak még a melléképületekben, és persze a magtárolókban is.

Mindenképpen nagyobb veszélyben vannak azok az épületek, helyiségek, ahol terményt, vagy élelmet tárolsz. (A rágcsálóknak ugyanis van egy olyan szokásuk is, hogy nem szeretnének éhen halni.)

Gondolj csak bele logikusan: ha valami van otthon, akkor örülsz, hogy azért nem kell elugrani a boltba. A rágcsálók is pont így vannak ezzel. Örülnek, ha az óvóhelyükön a szél- és esővédelem mellett még élelmet is találnak.

Minél inkább természetközeli helyen élsz, annál nagyobb eséllyel kezdik el magukat befészkelni az otthonodba a rossz idő beálltával.

Ha például erdő, vagy park mellett laksz, akkor hamarabb érkeznek hozzád, mintha a belváros egy teljesen térköves környékén élnél.

Amennyiben például tyúkokat tartasz, akkor az élelem, az víz, és a meleg szalma nem csak nekik biztosít otthont, hanem a rágcsálóknak is.

Így kiemelten oda kell figyelni a haszonállatok körüli területre, nehogy odafészkeljenek köréjük.

A szerszámos- és a fáskamrába, illetve a farakásokba is szívesen befészkelik magukat. Ez nem is csoda, hiszen sok a zeg-zugos rész, ahol elbújhatnak és szaporodhatnak.

Mit esznek a rágcsálók?

A kis kártevők nagyjából bármit megdézsmálnak: ételmaradékot, magvakat, kutya-, macskatápot, gyümölcsöket. Leginkább a magvakat, a növényeket, és a növényi gyökereket szeretik.

A rágcsálók ráadásul gyakran beletúrnak a szemétbe és megrágcsálják a zsákokat, hogy élelemhez jussanak. Mindemellett a folyton növekvő metszőfogaikat is muszáj koptatniuk, amit a folyamatos rágcsálással tudnak megoldani.

Tudtad? Ha egy rágcsáló nem koptatja eleget a metszőfogait rágcsálással, akkor a fogak annyira túlnőnek az állkapcsán, hogy nem fog tudni enni és éhen hal.

Honnan tudhatom, hogy nálam vannak-e rágcsálók?

Ha éjszaka (vagy akár nap közben) kaparászást, szaladgálást, rágcsálást hallasz, és látod az ürüléküket, akkor biztosra veheted, hogy rágcsálókkal van dolgod.

Ráadásul, ahogy nagyanyáink mondanák, érezni az egérszagot. Ez igaz is, hiszen ahova befészkelik magukat, ott tényleg van egy különös szag, ami kifejezetten a rágcsálókra jellemző.

Ez a szag nem túl kellemes, de nem lehet összekeverni semmilyen más bűzzel, például a szeméttel – hiszen nagyon jellegzetes.

Hogyan riaszthatod el a rágcsálókat?

Megelőzés céljából már nyár végén célszerű beszerezni valamilyen rárcsálóriasztót. Így, amikor kezd hűlni az idő, felkészülten várhatod őket – és nem akkor kell kapkodni, amikor már ott vannak. Ilyen célra tökéletesek például az ultrahangos rágcsálóriasztók.

Különösen figyelj oda, hogy az ajtók ne legyen hosszú ideig nyitva, még akkor se, ha például épp egy nagy bevásárlást pakolsz be a kocsiból.

Figyelj arra is, hogy a szalma rendben legyen tartva, illetve a tápot, magokat mindig zárd el, a zsákokat pedig ne hagyd nyitva. Ez vonatkozik a kutya- és macska eledeles zsákokra, zacskókra is.

Fontos, hogy a szemeteskuka fedele mindig le legyen csukva, és ne tömd túl. Ne legyenek mellé rakva plusz zsákok, amiket a rágcsálók könnyedén ki tudnának rágni.

Legyen ápolt a kerted is, ugyanis a folyamatosan nyírt fű, és a rendben tartott bokrok kevesebb búvóhelyet nyújtanak az állatoknak.

Ha van diófád, mogyoróbokrod, akkor mindenképp szedd össze a hulló termést. Ez nagyon fontos, mert ezzel könnyen odacsalhatod a rágcsálókat.

A használaton kívüli holmikat is próbáld rendezetten tartani (amennyire lehetséges).

Célszerű, ha nem a földön tárolod őket, hanem fali polcon, vagy a talajtól némileg megemelve.

Ha a szerszámokat szépen sorba rendezed, akkor neked is könnyebb dolgod lesz tavasszal, és az egerek, patkányok is kisebb valószínűséggel bújnak meg közöttük.

Amennyiben a régi holmikat bedobozolod, bezsákolod, és rendszerezve teszed el, akkor szintén csökkented a búvóhelyek számát.

Sajnos a fatárolók mindenképpen kardinális helyek, így ide például célszerű riasztót kitenni. Ha megoldható akkor a fát is a padlónál magasabb helyen tárold – és ne a földre kezd el felhalmozni.

A faaprókékok tárolására pedig a raschel zsák is jó megoldás.

Ha a szomszédod rágcsálókkal küzd, és sikeresen elkergeti őket, akkor nagy eséllyel költöznek át majd hozzád. Így, ha már tudod, hogy a szomszédságban felütötte a fejét a rágcsálóprobléma, jobb ha előre felkészülsz, odafigyelsz a fent említett pontokra – és vásárolsz egy riasztót.

Legfrissebb híreink

Doxmand Ultrahangos Vadriasztók

Mit érdemes tudni a Doxmand ultrahangos vadriasztókról?

Mit érdemes tudni a Doxmand ultrahangos vadriasztókról? Milyen véleménnyel vannak róla a gazdák? Ebben a cikkben minden hasznos információt megtalálsz.

Olvasd tovább
Az őz a repcében is vadkárt okozhat

Ezeket végezzük el vetés előtt, hogy megelőzzük a vadkárt

Hogyan védekezhetünk a tavaszi vadkár ellen? Hogyan ismerhetjük fel, milyen vad garázdálkodott a területen? Ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat cikkünkben.

Olvasd tovább
Az Egységes Mezőgazdasági Vadkárfelmérési Útmutató véget vet a vadkár körüli félreértéseknek

Vége a vadkár körüli vitáknak – itt a vadkárfelmérési útmutató

Megjelent a vadkárfelmérési útmutató, aminek segítségével a szakértők egyértelműen megállapíthatják a vadkár mértékét. Részletek a cikkünkben!

Olvasd tovább
Kosár
There are no products in the cart!
Vásárlás folytatása
0