Ezekre figyelj, hogy ne legyenek rágcsálók a házad körül

2020.03.04. Rágcsálóriasztás

Ebben a cikkünkben szeretnénk bemutatni azokat a kritikus, különösen veszélyeztetett helyeket, időjárási körülményeket, amikor kimondottan ki vagy téve a rágcsálókkal szembeni küzdelemnek. Illetve azokat az apró lépéseket, amiket te is könnyedén megtehetsz annak érdekében, hogy a rágcsálók ne nálad akarjanak áttelelni.

A rágcsálók, az emlősállatok osztályába tartoznak, egészen pontosan 34 családdal, ami így az emlősök egyik legnépesebb rendje. Most nem fogunk kitérni arra, hogy mennyire sokfélék lehetnek. Mivel az ultrahangos technika kapcsán mi nem minden rágcsálóval találkozunk, így a továbbiakban csak a fennmaradó és nálad is leggyakrabban előforduló fajokkal – egér, patkány, pele – foglalkozunk.

Emlősök, így gondolnánk, hogy hozzánk hasonlóan ők is kerülik a nagyon szélsőséges körülményeket. Azonban ez nem teljesen igaz. Megtalálhatóak mocsarakban, sivatagokban, sőt már az Antarktiszon is megtelepedtek!
Viszont amiben hasonlítanak ránk az a szociális életvitel. Nagyobb kolóniákban élnek, féltik, óvják egymást. Ezért lehetséges az, hogy rövid idő alatt képesek a számukra kedvező helyeken elszaporodni. Illetve az is, hogy ha kedvezőtlenek a körülmények, akkor „költözik az egész család”. Jelentős hordozói számos betegségnek, kórokozónak, így nem csoda, hogy szinte belénk van kódolva, hogy fel kell vennünk velük a harcot.

Na de vágjunk is bele, vegyük sorra, hogy mégis mikor és mire kell a legjobban figyelni, hogy elkerülhesd a váratlan kis lakótársak érkezését!

A rágcsálók mikor és hol bukkannak fel legelőször?

Ahogy elkezd lehűlni az idő, úgy kezdődik a rágcsálóinvázió is. Lassan, de biztosan. Ősszel jellemzően próbálnak melegebb, esőtől védett helyekre húzódni. Ugyanez mondható el akkor is, ha huzamosabb ideig esik az eső, akár nyáron, akár tavasszal.
A rágcsálók a leggyorsabban és legkényelmesebben elérhető helyeken fognak megjelenni először.

Mindig azokban a helyiségekben kell számítani a feltűnésükre, amit gyorsan el tudnak érni. Különösen figyelj oda a padlásokra, tetőterekre, ezek könnyen megközelíthető helyek. Ilyen még a pince, garázs, lakások előterei.
Felbukkanásuk gyakori a melléképületekben is, és persze a magtárolókban.

Mindenképpen nagyobb veszélyben vannak azok az épületek, helyiségek, ahol terményt, vagy élelmet tárolsz, mert a rágcsálóknak jellemzően van egy olyan szokásuk is, hogy nem szeretnének éhen halni.
Gondolj csak bele logikusan, hogy ha valami van otthon, akkor örülsz, hogy azért nem kell elugrani a boltba. A rágcsálók is pont így vannak ezzel. Örülnek, ha az óvóhelyükön a szél- és esővédelem mellett még élelmet is találnak.

Minél természet közelebbi helyen élsz, annál nagyobb eséllyel kezdenek a rosszidő beálltával nálad, mintsem távolabb. Ha például erdő, vagy park mellett laksz, akkor sajnos hamarabb kell számítanod az érkezésükre, mintha a belváros egy teljesen térköves környékén élnél. Bár egyre több olyan hírrel találkozni, hogy belvárosi épületekben bukkantak fel egerek, vagy patkányok. De hát igazi kis túlélők…

Ha vannak haszonállataid, akkor is különösen nagy veszélyben vagy. Ilyenkor már nemcsak a rágcsálók, hanem akár a ragadozók miatt is. De maradjunk most csak a rágcsálóknál.
Ha tartasz például tyúkokat, akkor azokat eteted, itatod, biztosítasz számukra meleget, szalmát, tehát megadsz minden olyan körülményt, ami a rágcsálóknak kedvez.
Így kiemelten kell figyelni a haszonállatok körüli területre, nehogy odafészkeljenek köréjük.

A szerszámos- és a fáskamra, farakás is kedvelt helyük. Hiszen ott szerszámokat, eszközöket tárolsz, a fáskamra meg egyértelműen be van pakolva fával. Sok a zeg-zugos rész, ahova elbújhatnak, remek fészkelő- és búvóhelyet biztosítva számukra.

Mit eszik egy rágcsáló?

Nagyjából bármit megdézsmálnak. Ételmaradékot, magvakat, kutya-, macskatápot, gyümölcsöket… Gyakorlatilag bármit. Leginkább a magokat és a növényeket, növényi gyökereket szeretik. Betúrnak a szemét közé, megrágcsálják a zsákokat, hogy élelemhez jussanak. Mindemellett a folyton növő metszőfogaikat is muszáj koptatniuk, amit a folyamatos rágcsálással tudnak megoldani.

Tudtad? Ha egy rágcsáló nem koptatja eleget a metszőfogait rágcsálással, akkor a fogak annyira túlnőnek az állkapcsán, hogy nem fog tudni enni és éhen hal?

Honnan tudhatom, hogy nálam vannak-e rágcsálók?

Hallasz kaparászást, szaladgálást, rágcsálást. Láthatod az ürüléküket is. Nagyanyáink mondanák, hogy érezni az egérszagot. Nos igen, ahova fészkelnek, ott tényleg van egy különös szag, ami a rágcsálókra jellemző. Ez nem túl kellemes, de nem tudod összekeverni például a szemét szagával, ha megérzed, tudni fogod, hogy rágcsálókat érzel, mert annyira jellegzetes.

Rágcsálók megelőzése

Nyár végén már célszerű beszerezni megelőzés céljából valamilyen rárcsálóriasztót, így amikor kezd hűlni az idő felkészülten várhatod őket, nem akkor kell kapkodni mikor már ott vannak. Ilyen célra az ultrahangos rágcsálóriasztók tökéletesek.

Különösen figyelj oda, hogy az ajtók ne legyen hosszasan nyitva, még akkor se, ha például épp egy nagy bevásárlást pakolsz be a kocsiból.

Figyelj a haszonállatok körüli részre. Különösen fontos, hogy a szalma rendbe legyen tartva. A tápot, magokat mindig zárd el, a zsákokat ne hagyd nyitva. Ez vonatkozik a kutya- és macska eledeles zsákokra, zacskókra is.

Szemeteskuka körüli rendezettség. Igen, jól látod. Fontos, hogy mindig le legyen csukva a kuka teteje, és ne tömd túl. Ne legyen mellé téve plusz zsákok, amiket könnyen ki tudnak rágni.

Legyen ápolt a kerted. A folyamatosan nyírt fű, és a rendben tartott bokrok kevesebb búvóhelyet nyújtanak, mint a zilált bokrok, és magasabb gaz.

Ha van diófád, mogyoró bokrod szedd össze a hulló termést! Ez nagyon fontos, mert ezzel nagyon könnyen odacsalod a rágcsálókat.

A nem kellő holmikat is próbáld rendezetten tartani (amennyire lehetséges). Célszerű, ha nem a földön tárolod őket, hanem fali polcon, vagy megemelve a talajtól. Ha a szerszámokat szépen sorba rendezed, akkor neked is könnyebb dolgod lesz tavasszal, és az egerek, patkányok sem könnyen bújnak meg közöttük. Ha a régi holmikat bedobozolod, bezsákolod, és rendszerezve teszed el, akkor szintén csökkented a búvóhelyek számát.

Sajnos a fatárolók mindenképpen kardinális helyek, így ide például célszerű riasztót kitenni. Ha megoldható akkor a fát is megemelten tárold, ne a földre kezd el felhalmozni. Faapríték tárolására pedig a raschel zsák is jó megoldás.

Ha a szomszédod rágcsálókkal küzd, és sikeresen elkergeti őket, akkor nagy eséllyel kezdenek majd nálad. Így, ha már tudod, hogy a szomszédságban felütötte a fejét a rágcsálóprobléma, jobb ha előre felkészülsz, odafigyelsz a fentebbi pontokra, és beszerzel valamilyen riasztót.

Legfrissebb híreink

Gyakran nyestek neszezését hallhatjuk a padláson

Te tudod, hogy mi mocorog a padláson?

Amikor kaparászást hallunk a padlásról, egyből megfagy az ereinkben a vér. Miután azonban elhessegettük magunk elől a betörők, szellemek és vérfarkasok gondolatát, általában három állatra…

Olvasd tovább
kukorcia_vadkar

A mezőgazdasági vadkárról – tényleg csak röviden

A mezőgazdasági vadkár – tényleg csak röviden Öröm hallani egy-egy telefonbeszélgetés alkalmával, hogy milyen szorgosan dolgoztok, igyekeztek időben elvetni a magokat és gondoskodni a kártevők…

Olvasd tovább

Így etesd a madarakat télen – madáretető készítése, madáreleségek

Ebben a cikkben szeretnénk megmutatni milyen madáreledellel célszerű etetni a kismadarakat, és milyen madáretetőt lehet könnyen elkészíteni otthon is. Vágjunk is bele! Mivel etessük a…

Olvasd tovább
SimplePay vásárlói tájékoztató
Kosár
Jelenleg üres a bevásárlókosár!
Végösszeg
Ft
Vásárlás folytatása
0