Rémálommá is válhat egy vadbaleset – 5+1 mód, hogy elkerüljük!

2020.01.11. Vadriasztás
Szarvasveszély

ÚTON… A vadak párzási időszakában rendkívül óvatosnak kell lennünk az utakon. Ebben az időszakban sajnos gyakori a vadbaleset, mivel ilyenkor az állatok megfeledkeznek a külvilágról, ilyenkor se nem látnak, se nem hallanak. Főként éjszaka és hajnali időszakban találkozhatunk az úton áthaladó nagyvadakkal, de nem ritka ilyenkor, hogy napközben is műútra tévednek.

Mégis hogyan kerülhetjük el a vadbalesetet?


Összeszedtünk 5+1 fontos intézkedést, mellyel megelőzhető egy nem kívánt baleset.

1. FOKOZOTT FIGYELEM

Fák, bokrok nélküli sík terepen könnyen észrevehetjük, ha egy szarvas, vagy őz közelítene a járművünk felé. Ilyen helyzetben kellő idő akad egy megfelelő manőverhez. Sok helyen viszont, ahol az út mentén magas a gaz, vagy fák, bokrok gazdagítják a terepet, esetleg az út erdős területen vezet át, hatványozott figyelemre van szükségünk. Ilyen helyeken mindig óvatosabban kell vezetnünk.

2. MEGFELELŐ SEBBESSÉG

A megfelelő sebesség megválasztásával a vadbeleset, vagy a balesetveszélyes helyzetek nagy része kivédhető lehet, viszont sok esetben nem elég. Mégis azt javasoljuk, ha vadveszélyt jelző táblával jelzett útszakaszon közlekedik, csökkentett sebességgel haladjon.

3. JÁRMŰ MŰSZAKI ÁLLAPOTA

Nagy szerepe van a jármű műszaki állapotának is, különös tekintettel a gumikra, fékberendezésre és a világításra. Fontos, hogy egy gyors manőver során a gépjármű megfelelően reagáljon, különösképpen ha fékezésről, vészfékezésről van szó.

4. KÖVETÉSI TÁVOLSÁG

Követési távolság betartása és az eddig felsorolt intézkedések nem csak a számos vadbaleset elkerülése érdekében fontosak, hanem a biztonságos közlekedés elkerülhetetlen feltételei. Nem megfelelő mértékű követési távolság egyéb közlekedési balesethez is vezethet.

5. NE RÁNTSUK FÉLRE A KORMÁNYT!

Ha egy vad ugrott ki elénk, semmiképp se rántsuk félre a kormányt. Ne próbáljuk kikerülni az állatot, mivel ettől egyrészt még bekövetkezhet az elkerülni kívánt vadbaleset, másrészt ez további balesetveszélyes helyzethez vezethet. Nem tudjuk pontosan hogyan reagál ilyenkor egy állat, nincs tisztában azzal, hogy ki szeretnénk kerülni. A legjobb mód a fékezés, vagy vészfékezés.

+1. TÖBB VAD

Ha egy vad előttünk több méterre a gépjármű előtt ugrik át az úton, mindenféleképp lassítsunk, figyeljünk oda, reflektorral villogjunk, mivel ilyen esetben nagy az esély rá, hogy követi a vetélytárs is.

Ha mégis bekövetkezne az elkerülhetetlen vadbaleset, akkor egy kapcsolódó cikkünk tájékoztat arról, hogy mi a teendő, ha elütöttem egy vadat. A vadak távoltartásával, elriasztásával kapcsolatosan a vadriasztók között tájékozódhat.

Függetlenül attól, hogy éppen milyen időszak van, vezessünk kellő figyelemmel és óvatosan az utakon! Vadbaleset-mentes közlekedést kívánunk!

Legfrissebb híreink

Rágcsálók a magtárban

Segítség! Rágcsálók a magtárakban, raktárakban és géptárolókban

Az előző cikkünkben részletesen írtunk róla, hogy sajnos a rágcsálók nem csak otthon, hanem a munkahelyeken, így az éttermekben és az irodákban is előfordulhatnak. Most…

Olvasd tovább
A patkányok a városokban, társasházakban is megjelenthetnek.

Segítség! Rágcsálók az irodában

Sajnos a rágcsálók nem csak a ház körül fordulnak elő. Ragaszkodó kis állatok, ezért “velünk tartanak” a munkahelyünkre vagy épp a szórakozóhelyekre is. A lényeg,…

Olvasd tovább
Gyakran nyestek neszezését hallhatjuk a padláson

Te tudod, hogy mi mocorog a padláson?

Amikor kaparászást hallunk a padlásról, egyből megfagy az ereinkben a vér. Miután azonban elhessegettük magunk elől a betörők, szellemek és vérfarkasok gondolatát, általában három állatra…

Olvasd tovább
Kosár
Jelenleg nincs semmi a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0