Rémálommá is válhat egy vadbaleset – 5+1 mód, hogy elkerüljük!

2020.01.11. Vadriasztás
Mi tegyünk vadbaleset esetén?

A vadak párzási időszakában rendkívül óvatosnak kell lennünk az utakon. Ebben az időszakban sajnos gyakori a vadbaleset, mivel ilyenkor az állatok megfeledkeznek a külvilágról.

Ilyenkor a vadak se nem látnak, se nem hallanak. Főként éjszaka és a hajnali időszakban találkozhatunk az úton áthaladó nagyvadakkal, de nem ritka ilyenkor, hogy napközben is műútra tévednek.

Mégis hogyan kerülhetjük el a vadbalesetet?


Hogyan kerülhető el a vadbaleset?

Összeszedtünk 5+1 hasznos tanácsot, amivel elkerülhetőek a súlyos károkat okozó balesetek.

1. Fokozott figyelem

Fák, bokrok nélküli sík terepen könnyen észrevehetjük, ha egy szarvas, vagy őz közelítene a járművünk felé. Ilyen helyzetben kellő idő akad egy megfelelő manőverhez.

Sok helyen viszont, ahol az út mentén magas a gaz, vagy fák, bokrok gazdagítják a terepet, esetleg az út erdős területen vezet át, hatványozott figyelemre van szükségünk. Ilyen helyeken mindig óvatosabban kell vezetnünk.

2. Megfelelő sebesség

A megfelelő sebesség megválasztásával a vadbeleset, vagy a balesetveszélyes helyzetek nagy része kivédhető lehet, viszont sok esetben nem elég. Mégis azt javasoljuk, ha vadveszélyt jelző táblával jelzett útszakaszon közlekedünk, csökkentett sebességgel haladjunk.

3. Ellenőrizzük a jármű műszaki állapotát

Nagy szerepe van a jármű műszaki állapotának is, különös tekintettel a gumikra, fékberendezésre és a világításra. Fontos, hogy egy gyors manőver során a gépjármű megfelelően reagáljon, különösképpen ha fékezésről, vészfékezésről van szó.

4. Tartsuk be a követési távolságot

Követési távolság betartása és az eddig felsorolt intézkedések nem csak a számos vadbaleset elkerülése érdekében fontosak, hanem a biztonságos közlekedés elkerülhetetlen feltételei. Nem megfelelő mértékű követési távolság egyéb közlekedési balesethez is vezethet.

5. Ne rántsuk félre a kormányt

Ha egy vad ugrott ki elénk, semmiképp se rántsuk félre a kormányt. Ne próbáljuk kikerülni az állatot, mivel ettől egyrészt még bekövetkezhet az elkerülni kívánt vadbaleset, másrészt ez további balesetveszélyes helyzethez vezethet. Nem tudjuk pontosan hogyan reagál ilyenkor egy állat, nincs tisztában azzal, hogy ki szeretnénk kerülni. A legjobb mód a fékezés, vagy vészfékezés.

+1. Több vagy – kevésbé elkerülhető vadbaleset

Ha egy vad előttünk több méterre a gépjármű előtt ugrik át az úton, mindenféleképp lassítsunk, figyeljünk oda, reflektorral villogjunk, mivel ilyen esetben nagy az esély rá, hogy követi a vetélytárs is.

Ha mégis bekövetkezne az elkerülhetetlen vadbaleset, akkor egy kapcsolódó cikkünk tájékoztat arról, hogy mi a teendő, ha elütöttem egy vadat. A vadak távoltartásával, elriasztásával kapcsolatosan a vadriasztók között tájékozódhatsz.

Függetlenül attól, hogy éppen milyen időszak van, vezessünk kellő figyelemmel és óvatosan az utakon. Vadbaleset-mentes közlekedést kívánunk!

Legfrissebb híreink

Az Egységes Mezőgazdasági Vadkárfelmérési Útmutató véget vet a vadkár körüli félreértéseknek

Vége a vadkár körüli vitáknak – itt a vadkárfelmérési útmutató

Megjelent a vadkárfelmérési útmutató, aminek segítségével a szakértők egyértelműen megállapíthatják a vadkár mértékét. Részletek a cikkünkben!

Olvasd tovább
Az őzek télen rengeteg vadkárt képesek okozni

Téli vadkárok a földeken

Télen rengeteg vadkár érheti a gazdákat, a táplálékot kereső állatok miatt. De honnét tudhatjuk, milyen állat túrta fel a földünket? Milyen nyomok után kutassunk és hogyan védekezzünk a vadak ellen?

Olvasd tovább
Rágcsálók a magtárban

Segítség! Rágcsálók a magtárakban, raktárakban és géptárolókban

A rágcsálók a magtárakban és a raktárakban is megjelenhetnek. Cikkünkben bemutatjuk, hogyan tudod elüldözni az állatokat.

Olvasd tovább
Kosár
Jelenleg nincs semmi a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0