Elütöttem egy vadat – mi a teendő ilyenkor?

2020.01.11. Vadriasztás
Elütöttem egy vadat, mit tegyek? A cikkünkben részletesen bemutatjuk a teendőidet.

Idehaza évente hatezer állatot gázolnak el az utakon. Amennyiben sajnálatos módon bekövetkezik a vadbaleset, jó ha tudjuk, hogy kihez fordljunk, és mi ennek a pontos lefolyása. Ezt mutatjuk most be a cikkünkben.

Mit NE tegyünk vadbaleset esetén?

NE tegyük a csomagtartóba és vigye haza az elütött állatot, mert lopásnak számít. Egy őz értéke átlagosan 2-300 ezer forint, de akár egy millió forint is lehet – ezért a csomagtartóban hazavitt vad komoly büntetőjogi szankciót is vonhat maga után.

NE hagyjuk el a helyszínt, mert a vadbaleset is közúti balesetnek minősül. Ez esetben mindenféleképp értesíteni kell a rendőrséget.

Teendők személyi sérülés esetén

  1. Elsősegélynyújtás – mérjük fel a helyzetet, és segítsünk, ahol tudunk. Ha szükséges hívjuk ki a mentőt is.
  2. Hívjuk a 107-et – Mivel a vadelütés közúti balesetnek minősül, így értesíteni kell a rendőrséget.
  3. Az esetről jegyzőkönyvet készítenek.
  4. Megvizsgálják a sofőr felelősségét.
  5. Értesítik a területileg illetékes vadászatra jogosult szervezetet – vadásztársaságot.
  6. Az illetékesek elszállítják az állattetemet – ha a vad nem múlt ki, akkor megadják neki a kegyelemlövést.

Hirtelen nem tudja, melyik segélykérő szám kihez tartozik?
hívja a 112-t –
az Egységes Segélyhívó Számon elérhető a rendőrség, mentő és a katasztrófavédelem egyaránt.

Kárrendezés

Ezek az ütközések speciálisak, ugyanis nem mindig egyértelmű, hogy ki fizeti az okozott kárt. Például figyelembe kell venni, hogy közúton vagy gyorsforgalmi úton történt-e a baleset, ugyanis a kettőre különböző szabályok vonatkoznak. További részletek itt: Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 6:539. §

Az adott állat vadgazdálkodási értékét A vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló 1996. évi LV. törvény végrehajtásának szabályairól szóló 79/2004. (V. 4.) FVM rendelet 20.számú melléklete tartalmazza

Vadveszélyt jelző tábla kérdése – Ki volt helyezve, vagy sem?

A vadveszélyre figyelmeztető tábla csak egy jelzés az óvatosabb vezetésre. A vadászatra jogosult – a vadászati törvény értelmében – köteles kérni a tábla kihelyezését, ha tudja, hogy az adott területen a vadak balesetet okozhatnak. Ha a vadász nem tett eleget a kötelességének, akkor felróható magatartásnak számít a bíróságon.

Ki volt helyezve vadveszélyre figyelmeztető tábla

Mivel volt kihelyezve tábla, ezért a vadásztársaságot semmilyen felelősség nem terheli, így a személyi sérülést, vagy keletkezett kárt nem kell megtéríteniük.

Személyi sérülés esetén

A rendőrhatóság megvizsgálja a baleset körülményeit és a baleset kimenetelétől függően szabálysértési vagy büntetőeljárást folytatnak le. (Pl. a sofőr követett-e el szabálysértést és emiatt ütköztek). Ilyen esemény során a balesetbiztosításunkat vehetjük igénybe.

Gépkocsiban keletkező kár

A helyreállítást a sofőr pénztárcája bánja, ha a vad elpusztul, akkor annak értékét is meg kell térítenie a vadásztársaság felé. Ha van megfelelő kötelező felelősségbiztosítása az autó tulajdonosának, akkor a károkat annak terhére is rendezheti.

Nem volt kihelyezve vadveszélyre figyelmeztető tábla

A keletkezett kárt a vadásztársaságok felelősségbiztosítással rendeznek, így az autóban, illetve a személyi sérülésből adódó károkat, a vadásztársaság biztosítójának kell megtérítenie. Azonban ha társaság nem vállalja a felelősségét, akkor sajnos polgári peres úton kell érvényesítenünk a kárigényünket, amihez szükséges a rendőrségi jegyzőkönyv, valamint a különböző dokumentációk.

Dokumentáljuk a fontos részleteket

  1. Fotózzuk körbe a helyszínt, megsérült autót, elütött vadat
  2. Jegyezzük fel a pontos helyszínt
  3. Készítsük el a kárbejelentést

A kitöltött bejelentő lapot vigyük el a biztosítónkhoz, illetve a vadásztársaság biztosítója is fel fogja venni velünk a kapcsolatot.

Vezessünk óvatosan, kerüljük el a baleseteket!

Legfrissebb híreink

Az Egységes Mezőgazdasági Vadkárfelmérési Útmutató véget vet a vadkár körüli félreértéseknek

Vége a vadkár körüli vitáknak – itt a vadkárfelmérési útmutató

Megjelent a vadkárfelmérési útmutató, aminek segítségével a szakértők egyértelműen megállapíthatják a vadkár mértékét. Részletek a cikkünkben!

Olvasd tovább
Az őzek télen rengeteg vadkárt képesek okozni

Téli vadkárok a földeken

Télen rengeteg vadkár érheti a gazdákat, a táplálékot kereső állatok miatt. De honnét tudhatjuk, milyen állat túrta fel a földünket? Milyen nyomok után kutassunk és hogyan védekezzünk a vadak ellen?

Olvasd tovább
Rágcsálók a magtárban

Segítség! Rágcsálók a magtárakban, raktárakban és géptárolókban

A rágcsálók a magtárakban és a raktárakban is megjelenhetnek. Cikkünkben bemutatjuk, hogyan tudod elüldözni az állatokat.

Olvasd tovább
Kosár
Jelenleg nincs semmi a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0