Elütöttem egy vadat mi a teendő ilyenkor?

2020.01.11. Vadriasztás
Elütöttem egy vadat, mit tegyek? A cikkünkben részletesen bemutatjuk a teendőidet.

Évente hatezer állatot gázolnak el az utakon idehaza. Ha sajnos bekövetkezik a baleset, tudnunk kell mi a kötelességünk. Részben szerencsésnek mondható az az eset, mikor személyi sérülés nem történik, mivel egy ilyen baleset rémálommá is válhat. Fontos tudnunk, ilyenkor mi a kötelességünk.

Mit NE tegyünk?

NE tegye a csomagtartóba és vigye haza az elütött állatot, mert lopásnak számít. Egy őz értéke átlagosan 2-300 ezer forint, de akár egy millió forint is lehet, komoly büntetőjogi szankciót is vonhat maga után.

NE hagyjuk el a helyszínt, mert a vadbaleset is közúti balesetnek minősül, ez esetben mindenféleképp értesíteni kell a rendőrséget.

Személyi sérülés esetén

  1. Elsősegélynyújtás – mérjük fel a helyzetet, tapasztalatunkat bevetve segítsünk, ha szükséges hívjuk ki a mentőt
  2. Hívja a 107-et! – Mivel a vadelütés közúti balesetnek minősül, így értesíteni kell a rendőrséget.
  3. Az esetről jegyzőkönyvet készítenek.
  4. Megvizsgálják a sofőr felelősségét.
  5. Értesítik a területileg illetékes vadászatra jogosult szervezetet – vadásztársaságot.
  6. Az illetékesek elszállítja az állattetemet – ha a vad nem múlt ki, akkor megadja neki a kegyelemlövést.

Hirtelen nem tudja, melyik segélykérő szám kihez tartozik?
hívja a 112-t!
az Egységes Segélyhívó Számon elérhető a rendőrség, mentő és a katasztrófavédelem egyaránt.

Kárrendezés…

Ezek az ütközések speciálisak, nem mindig egyértelmű ugyanis, hogy ki fizeti az okozott kárt. Például figyelembe kell venni, hogy közúton vagy gyorsforgalmi úton történt-e a baleset, ugyanis a kettőre különböző szabályok vonatkoznak. További részletek itt: Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 6:539. § [Veszélyes üzemek találkozása és az üzembentartók egymás közötti viszonya közös károkozásnál]

Az adott állat vadgazdálkodási értékét A vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló 1996. évi LV. törvény végrehajtásának szabályairól szóló 79/2004. (V. 4.) FVM rendelet 20.számú melléklete tartalmazza

Vadveszélyt jelző tábla kérdése – Volt? Nem volt?

A vadveszélyre figyelmeztető tábla csak egy jelzés az óvatosabb vezetésre. A vadászatra jogosult – a vadászati törvény értelmében – köteles kérni a tábla kihelyezését, ha tudja, hogy az adott területen a vadak balesetet okozhatnak. Ha a vadász nem tett eleget a kötelességének, akkor felróható magatartásnak számít a bíróságon.

VOLT kihelyezve vadveszélyre figyelmeztető tábla

Mivel volt kihelyezve tábla, ezért a vadásztársaságot semmilyen felelősség nem terheli, így a személyi sérülést, vagy keletkezett kárt nem kell megtéríteniük.

Személyi sérülés esetén

A rendőrhatóság megvizsgálja a baleset körülményeit és a baleset kimenetelétől függően szabálysértési vagy büntetőeljárást folytatnak le. (Pl. a sofőr követett-e el szabálysértést és emiatt ütköztek). Ilyen esemény során balesetbiztosításunkat vehetjük igénybe.

Gépkocsiban keletkező kár

A helyreállítást a sofőr pénztárcája bánja, ha a vad elpusztul, akkor annak értékét is meg kell térítenie a vadásztársaság felé. Ha van megfelelő kötelező felelősségbiztosítása az autó tulajdonosának, akkor a károkat annak terhére is rendezheti.

NEM VOLT kihelyezve vadveszélyre figyelmeztető tábla

A keletkezett kárt a vadásztársaságok felelősségbiztosítással rendeznek, így az autóban, illetve a személyi sérülésből adódó károkat, a vadásztársaság biztosítójának kell megtérítenie. Azonban ha társaság nem vállalja a felelősségét, akkor sajnos polgári peres úton kell érvényesítenünk a kárigényünket, amihez szükséges a rendőrségi jegyzőkönyv, valamint a különböző dokumentációk.

Dokumentáljuk a fontos részleteket!

  1. Fotózzuk körbe a helyszínt, megsérült autót, elütött vadat
  2. Jegyezzük fel a pontos helyszínt
  3. Készítsük el a kárbejelentést

A kitöltött bejelentő lapot vigyük el a biztosítónkhoz, illetve a vadásztársaság biztosítója is fel fogja venni velünk a kapcsolatot.

Vezessen óvatosan! Kerülje el a balesetet!

Legfrissebb híreink

Rágcsálók a magtárban

Segítség! Rágcsálók a magtárakban, raktárakban és géptárolókban

Az előző cikkünkben részletesen írtunk róla, hogy sajnos a rágcsálók nem csak otthon, hanem a munkahelyeken, így az éttermekben és az irodákban is előfordulhatnak. Most…

Olvasd tovább
A patkányok a városokban, társasházakban is megjelenthetnek.

Segítség! Rágcsálók az irodában

Sajnos a rágcsálók nem csak a ház körül fordulnak elő. Ragaszkodó kis állatok, ezért “velünk tartanak” a munkahelyünkre vagy épp a szórakozóhelyekre is. A lényeg,…

Olvasd tovább
Gyakran nyestek neszezését hallhatjuk a padláson

Te tudod, hogy mi mocorog a padláson?

Amikor kaparászást hallunk a padlásról, egyből megfagy az ereinkben a vér. Miután azonban elhessegettük magunk elől a betörők, szellemek és vérfarkasok gondolatát, általában három állatra…

Olvasd tovább
Kosár
Jelenleg nincs semmi a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0