Őz üzekedés – mire kell odafigyelni?

2020.01.11. Vadriasztás
Mikor kezdődik az őzek üzekedése? A cikkben mindenre megkeressük a választ.

Az európai őz az egyik legelterjedtebb nagyvadfajunk. Egyedszámát mintegy 360 000-re becsülik, és az ország egész területén előfordul. Július és augusztus között van a párzási időszakuk, azaz az üzekedés, amikor a bakok űzik a sutákat. Az őzek egész évben ezt a három-négy hetet várják, így ilyenkor idegesebbek, bátrabbakfigyelmetlenebbek, megfeledkeznek a külvilágról.

Ezért ha gépjárművel közlekedünk, rendkívül óvatosnak kell lennünk, mert ezekben a napokban nemcsak éjszaka, hanem nappal is számítani kell a műutakra tévedt példányokra.

Az alábbi cikkeinkben részletesen olvashat arról, hogy hogyan kerülhetjük el a balesetet és mi a teendő ha véletlen bekövetkezik a szerencsétlenség.


Hogyan viselkednek az üzekedés időszakában az állatok?

Üzekedéskor a bakok állandó stresszben vannak, harcolnak egymással a suták kegyeiért, és közben a külvilágot szinte teljesen figyelmen kívül hagyják. Messziről könnyen felismerhetőek, lehajtott fejjel, a földet szimatolva közlekednek, sokszor sietősen, kocogva, a szaganyagokat vizsgálva próbálják beazonosítani az arra járó ivarzó suták nyomát. Ilyenkor szinte egész nap találkozhatunk velük.

Minden esetben a bak keresi meg a sutát. A párzás egyébként egy többnapos, kitartó udvarlás eredménye mely során a bak a sutát különböző tárgyak körül kergeti, amivel szinte utat taposnak körülötte, erről tanúskodik az úgynevezett ördöggyűrű.

Az utakon

Sok helyen előfordul vadveszélyt jelző tábla, főként a jelzett útszakaszon. De jelzés nélküli úton is  számíthatunk az arra tévedt őzekre, így érdemes ezeken a szakaszokon is óvatosan, lassabban menni, főleg az üzekedés idején. Így könnyebben elkerüljük a szerencsétlen balesetet.

A vadászok és a síp

Az őzbakvadászatnak egy érdekes módja az őzhívás, egy erre alkalmas síp a gida síró hangját utánozza. Ezáltal a suta és az őt követő lovagja a vadászok szeme elé kerülhet. Ez az időszak alkalmas az állomány feltérképezésére, a selejtezésre, és a sokszor addig nem látott trófeájú egyedek is szem elé kerülnek.

Az őz üzekedés vége

Ha az őzek üzekedése véget ér, akkor a szarvasok kezdődő násza miatt kell majd fokozottan figyelni. Ez az időszak  a szeptembertől októberig tartó úgynevezett szarvasbőgés.

Legfrissebb híreink

Az Egységes Mezőgazdasági Vadkárfelmérési Útmutató véget vet a vadkár körüli félreértéseknek

Vége a vadkár körüli vitáknak – itt a vadkárfelmérési útmutató

Megjelent a vadkárfelmérési útmutató, aminek segítségével a szakértők egyértelműen megállapíthatják a vadkár mértékét. Részletek a cikkünkben!

Olvasd tovább
Az őzek télen rengeteg vadkárt képesek okozni

Téli vadkárok a földeken

Télen rengeteg vadkár érheti a gazdákat, a táplálékot kereső állatok miatt. De honnét tudhatjuk, milyen állat túrta fel a földünket? Milyen nyomok után kutassunk és hogyan védekezzünk a vadak ellen?

Olvasd tovább
Rágcsálók a magtárban

Segítség! Rágcsálók a magtárakban, raktárakban és géptárolókban

A rágcsálók a magtárakban és a raktárakban is megjelenhetnek. Cikkünkben bemutatjuk, hogyan tudod elüldözni az állatokat.

Olvasd tovább
Kosár
Jelenleg nincs semmi a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0