Őz üzekedés – mire kell odafigyelni?

2020.01.11. Vadriasztás
Mikor kezdődik az őzek üzekedése? A cikkben mindenre megkeressük a választ.

Az európai őz az egyik legelterjedtebb nagyvadfajunk. Egyedszámát mintegy 360 000-re becsülik, és az ország egész területén előfordul. Július és augusztus között van a párzási időszakuk, azaz az üzekedés, amikor a bakok űzik a sutákat. Az őzek egész évben ezt a három-négy hetet várják, így ilyenkor idegesebbek, bátrabbakfigyelmetlenebbek, megfeledkeznek a külvilágról.

Ezért ha gépjárművel közlekedünk, rendkívül óvatosnak kell lennünk, mert ezekben a napokban nemcsak éjszaka, hanem nappal is számítani kell a műutakra tévedt példányokra.

Az alábbi cikkeinkben részletesen olvashat arról, hogy hogyan kerülhetjük el a balesetet és mi a teendő ha véletlen bekövetkezik a szerencsétlenség.


Hogyan viselkednek az üzekedés időszakában az állatok?

Üzekedéskor a bakok állandó stresszben vannak, harcolnak egymással a suták kegyeiért, és közben a külvilágot szinte teljesen figyelmen kívül hagyják. Messziről könnyen felismerhetőek, lehajtott fejjel, a földet szimatolva közlekednek, sokszor sietősen, kocogva, a szaganyagokat vizsgálva próbálják beazonosítani az arra járó ivarzó suták nyomát. Ilyenkor szinte egész nap találkozhatunk velük.

Minden esetben a bak keresi meg a sutát. A párzás egyébként egy többnapos, kitartó udvarlás eredménye mely során a bak a sutát különböző tárgyak körül kergeti, amivel szinte utat taposnak körülötte, erről tanúskodik az úgynevezett ördöggyűrű.

Az utakon

Sok helyen előfordul vadveszélyt jelző tábla, főként a jelzett útszakaszon. De jelzés nélküli úton is  számíthatunk az arra tévedt őzekre, így érdemes ezeken a szakaszokon is óvatosan, lassabban menni, főleg az üzekedés idején. Így könnyebben elkerüljük a szerencsétlen balesetet.

A vadászok és a síp

Az őzbakvadászatnak egy érdekes módja az őzhívás, egy erre alkalmas síp a gida síró hangját utánozza. Ezáltal a suta és az őt követő lovagja a vadászok szeme elé kerülhet. Ez az időszak alkalmas az állomány feltérképezésére, a selejtezésre, és a sokszor addig nem látott trófeájú egyedek is szem elé kerülnek.

Az őz üzekedés vége

Ha az őzek üzekedése véget ér, akkor a szarvasok kezdődő násza miatt kell majd fokozottan figyelni. Ez az időszak  a szeptembertől októberig tartó úgynevezett szarvasbőgés.

Legfrissebb híreink

Doxmand Ultrahangos Vadriasztók

Mit érdemes tudni a Doxmand ultrahangos vadriasztókról?

Mit érdemes tudni a Doxmand ultrahangos vadriasztókról? Milyen véleménnyel vannak róla a gazdák? Ebben a cikkben minden hasznos információt megtalálsz.

Olvasd tovább
Az őz a repcében is vadkárt okozhat

Ezeket végezzük el vetés előtt, hogy megelőzzük a vadkárt

Hogyan védekezhetünk a tavaszi vadkár ellen? Hogyan ismerhetjük fel, milyen vad garázdálkodott a területen? Ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat cikkünkben.

Olvasd tovább
Az Egységes Mezőgazdasági Vadkárfelmérési Útmutató véget vet a vadkár körüli félreértéseknek

Vége a vadkár körüli vitáknak – itt a vadkárfelmérési útmutató

Megjelent a vadkárfelmérési útmutató, aminek segítségével a szakértők egyértelműen megállapíthatják a vadkár mértékét. Részletek a cikkünkben!

Olvasd tovább
Kosár
There are no products in the cart!
Vásárlás folytatása
0