Őz üzekedés – mire kell figyelni?

2020.01.11. Vadriasztás
Őz

Az európai őz az egyik legelterjedtebb nagyvadfajunk, egyedszámát mintegy 360 000-re becsülik, és az ország egész területén előfordul. Július és augusztus között van a párzási időszakuk, azaz az üzekedés, amikor a bakok űzik a sutákat. Az őzek egész évben ezt a három-négy hetet várják, idegesebbek, bátrabbakfigyelmetlenebbek, megfeledkeznek a külvilágról. Ezért ha gépjárművel közlekedünk, rendkívül óvatosnak kell lennünk, mert ezekben a napokban nemcsak éjszaka, hanem nappal is számítani kell a műutakra tévedt példányokra.

Alábbi cikkeinkben részletesen olvashat arról, hogy hogyan kerülhetjük el a balesetet és mi a teendő ha véletlen bekövetkezik a szerencsétlenség.


Hogyan viselkednek ilyenkor az állatok?

Az üzekedés időszakában a bakok állandó stresszben vannak, harcolnak egymással a suták kegyeiért, közben a külvilágot szinte teljesen figyelmen kívül hagyva. Messziről könnyen felismerhetőek, lehajtott fejjel, a földet szimatolva közlekednek, sokszor sietősen, kocogva, a szaganyagokat vizsgálva próbálják beazonosítani az arra járó ivarzó suták nyomát. Ilyenkor szinte egész nap találkozhatunk velük.

Mindig a bak keresi meg a sutát. A párzás többnapos, kitartó udvarlás eredménye mely során a bak a sutát különböző tárgyak körül kergeti, amivel szinte utat taposnak körülötte, erről tanúskodik az úgynevezett ördöggyűrű.

Az utakon

Sok helyen előfordul vadveszélyt jelző tábla, főként a jelzett útszakaszon. De jelzés nélküli úton is  számíthatunk az arra tévedt őzekre, így érdemes ezeken a szakaszokon is óvatosan, lassabban menni, főleg az üzekedés idején. Így könnyebben elkerüljük a szerencsétlen balesetet.

Vadászok

Az őzbakvadászatnak egy érdekes módja az őzhívás, egy erre alkalmas síp a gida síró hangját utánozza. Ezáltal a suta és az őt követő lovagja a vadászok szeme elé kerülhet. Ez az időszak alkalmas az állomány feltérképezésére, a selejtezésre, és a sokszor addig nem látott trófeájú egyedek is szem elé kerülnek.

Az őz üzekedés vége

Ha az őzek üzekedése véget ér, akkor a szarvasok kezdődő násza miatt kell majd fokozottan figyelni. Ez az időszak  a szeptembertől októberig tartó úgynevezett szarvasbőgés.

Legfrissebb híreink

Gyakran nyestek neszezését hallhatjuk a padláson

Te tudod, hogy mi mocorog a padláson?

Amikor kaparászást hallunk a padlásról, egyből megfagy az ereinkben a vér. Miután azonban elhessegettük magunk elől a betörők, szellemek és vérfarkasok gondolatát, általában három állatra…

Olvasd tovább
kukorcia_vadkar

A mezőgazdasági vadkárról – tényleg csak röviden

A mezőgazdasági vadkár – tényleg csak röviden Öröm hallani egy-egy telefonbeszélgetés alkalmával, hogy milyen szorgosan dolgoztok, igyekeztek időben elvetni a magokat és gondoskodni a kártevők…

Olvasd tovább

Így etesd a madarakat télen – madáretető készítése, madáreleségek

Ebben a cikkben szeretnénk megmutatni milyen madáreledellel célszerű etetni a kismadarakat, és milyen madáretetőt lehet könnyen elkészíteni otthon is. Vágjunk is bele! Mivel etessük a…

Olvasd tovább
SimplePay vásárlói tájékoztató
Kosár
Jelenleg üres a bevásárlókosár!
Végösszeg
Ft
Vásárlás folytatása
0