Hívjon minket! 06-30-692-8785
E-mail: info@doxmand.hu

Minden amit az ultrahangról tudni kell!


Mi is az az ultrahang?

Ultrahangnak a 20kHz-nél nagyobb frekvenciájú hangot (nagyfrekvenciás hanghullámot) nevezzük. Az emberi fül 20kHz-nél kisebb (~17kHz) frekvenciájú hangot képes érzékelni, így az ultrahangot mi emberek nem halljuk, azonban több állat érzékeny ezekre a hangokra, illetve néhányan képesek maguk is előállítani ultrahangot, amit tájékozódáshoz használnak fel.


infrahang

hallható hang

ultrahang

< 20Hz

20 - 20 000Hz (20kHz)

20 000Hz (20 kHz) <


20Hz a legmélyebb, és 20 000Hz (20kHz) a legmagasabb hang, amit még mi emberek hallani képesek vagyunk, de kevés ember rendelkezik ilyen érzékenységgel, sokan nem hallják a 12kHz-nél magasabb hangokat, fiatalkorunkban hallunk a legjobban. A 20Hz-nél alacsonyabb hangokat infrahangnak nevezzük.

Ultrahang felhasználása mindennapjainkban. Nem káros?

Sok helyen olvasni, főként fórumokban, hogy az emberek nem szeretnének ilyen eszközöket használni, mert hitük szerint az ultrahang káros a szervezetre. Erre az orvostudományban használatos ultrahang vizsgálatot hoznám ellenpéldának, melyet kismamák vizsgálatánál, vagy belső szerv diagnosztizálására használják, ez is alátámasztja, hogy az emberi szervezetet nem károsítja. Ez az ultrahang frekvencia ezerszerese (Mhz) az általunk használt ultrahangnál (kHz).

Az ultrahangot felhasználják visszaverődésen alapuló mélység-, illetve távolságmérésre, repülőterek ködmentesítésére vagy éppen lakások levegőjének párásítására is.

A diagnosztikai módszerek alapja, hogy amikor az ultrahang egyik közegből a másikba lép, úgy viselkedik, mint a többi hullám, az elnyelődés miatt az energiája csökken, a terjedés iránya megváltozik, azaz megtörik, esetleg visszaverődik. Ennek segítségével szilárd testekben megbúvó üregeket deríthetünk fel, távolságokat mérhetünk a tenger felszíne alatt, a méhben elhelyezkedő magzatról, a vesében vagy az epében keletkezett kőről készíthetünk képet.

És természetesen az állatok riasztására, mint humánus módszer is alkalmazható. Mi erre vagyunk specializálódva, különösen azért, hogy az állatokban ne okozzunk kárt, mégis találjunk megoldást egy sokak által megoldhatatlannak tűnő problémára.

Hogyan működik?

A Doxmand vadriasztók 18-30Khz tartományban lévő hangokat bocsájtanak ki, a hangok véletlenszerű sorrendben generálódnak, így elkerülhető az, hogy az állatok megszokják, illetve kiismerjék a készüléket, a folyamatos változás mindig félelemérzetet kelt, így inkább elhagyják a védett területet.

Állati rekordok, érdekességek. Gondoltad volna?

  • Legnagyobb frekvenciájú hangot egy dél-amerikai esőerdőben élő lombszöcske bocsátja ki.

Képtalálat a következőre: „dél amerikai lombszöcske”

  • Némának hitt koboldmakiról nemrégiben kiderült, hogy nem egy csendes élőlény, hanem magas hangon visít.

Képtalálat a következőre: „koboldmaki”

  • Emlősök közül a denevérek, bálnák, delfinek kommunikálnak magas frekvenciás hangokkal
  • Egy kínai béka (Amolops tormotus) az első ismert kétéltű, ami szintén ultrahanggal kommunikál, hogy a víz zubogásán át is meghallják fajtársaik hangját
  • A denevérek a tájékozódásban használják az ultrahangot, annyira pontosan, hogy hiába repül, több denevér sose ütköznek össze

Írja meg véleményét!

Kérjük jelentkezzen be vagy regisztráljon, hogy hozzászólhasson.