Hívjon minket! 06-30-692-8785
E-mail: info@doxmand.hu

A vadak védelmében


„Annak tudatában, hogy az állatok érezni, szenvedni és örülni képes élőlények, tiszteletben tartásuk, jó közérzetük biztosítása minden ember erkölcsi kötelessége, elismerve azt a megkülönböztetetten nagy értéket, amelyet az állatvilág egésze és annak egyedei jelentenek az emberiség számára, kifejezve azon szándékát, hogy Magyarország tevékeny módon részt vállaljon az állatok védelme és kímélete érdekében kifejtett nemzetközi erőfeszítésekből.”

1998. évi XXVIII. törvény
az állatok védelméről és kíméletéről

 

Az interneten rengeteg házi készítésű, olcsó, könnyen elkészíthető vadkár megelőző tippet találni. Bár sokan nem, rosszabb esetben nem is akarják átérezni az állat szemszögét. Sokan ajánlják az acél kerítéseket a féltve óvott gyümölcsös köré, a fák törzsére könnyen rápattintható műanyag védőrácsot, villanypásztorokat vagy az egyszerűen kilógatott zajkeltő eszközöket. Ezek többsége rövid időn belül beszerezhető mezőgazdasági boltokból, az internetről vagy elkészíthető az otthon talált eszközökből. Sokan bele sem gondolnak vagy nincs meg bennük az az erkölcsi kötelesség, hogy ezekkel sok kárt tehetnek az állatokban.

 

vadháló veszélyei

Vadháló, vadkerítés: Ez erősebb az őzeknél és szarvasoknál, nem tudják megrongálni, viszont a vaddisznók könnyen megkezdik, felszedik a rács alját. Ha ilyen kisebb lyukon bebújik az állat, az felsértheti bőrét vagy beakadhat az agancsa. Ez könnyen kárt okozhat benne, a mélyebb sérülések pedig nagy fájdalmakkal járnak. Ilyenkor beszöknek, ám a kijutás már nem olyan egyszerű! Az állat megijed, nem találja a vadlétrát amin kijuthat, így több kárt tehet magában menekülési útvonalat keresve.

 

villanypásztor veszélyei

A villanypásztoroknak is sok hátránya van: a gaz benövi, vagy vihar által zárlat keletkezhet bennük. Ezt a hibát nem lehet gyorsan észlelni és máris bent vannak a vadak a területen. Ezek a kifeszített vezetékek ha leszakadnak, rácsavarodhatnak az állat lábaira vagy agancsára és kellemetlen érzést kelthet bennük egy rájuk tapadó idegen test. A meghibásodott vezetékek nehezen ellenőrizhetők, karbantartásuk nehézkes.

 

Ezekkel szemben a Doxmand® vadriasztók az állatokban nem okoznak kárt, ezzel védve a vadállományt. Az ultrahang a kifinomult hallásukat használja ki és a váltakozó frekvenciákkal elriasztja őket.

Írja meg véleményét!

Kérjük jelentkezzen be vagy regisztráljon, hogy hozzászólhasson.