Hívjon minket! 06-30-692-8785
E-mail: info@doxmand.hu

Ismerd meg az ellenséged I. – Egerek, patkányok


Az egyre gyakoribb hideg nappalok és éjszakák hívatlan vendégeket csábítanak közelebb, általunk, emberek által létesített építményekbe. Egyre többet találkozunk garázsainkba, műhelyeinkbe, padlásainkra betévedt rágcsálókkal, de szintén találkozhatunk az őszi betakarítás utáni takarmány raktárainkban is. Ezek a rágcsálók elsősorban élelmiszer után kutatnak, mivel a hideg, fagyos időben nehezebb táplálékot szerezniük. Az elhullott ételmorzsa, háziállataink csemegéi, vagy csak a szeméttároló edényeink, mind-mind ínycsiklandozó élelemforrásai lehetnek az egereknek, patkányoknak és más rágcsálóknak.

A rágcsálók az emlősök osztályába tartoznak, vagyis gerincesek, szőrösek és az egész világon elterjedtek. Mindenhol találkozhatunk velük, falukban, nagyvárosokban egyaránt. Az egerek és a patkányok a legelterjedtebbek Magyarországon, jelentős károkat okozhatnak, de veszélyesek is, hiszen piszkos, fertőző környezetben élnek így betegségeket hordozhatnak. KÖZEGÉSZSÉGÜGYI KOCKÁZATOKAT teremtenek azzal, hogy kedvelt élő- és búvóhelyeik a szennyvízcsatornák (főként a patkányoknak). A szennyezett környezet által különféle járványokat, fertőzéseket terjeszthetnek, de ezenkívül testük szőrzetén szívesen megtelepednek élősködők, paraziták, melyek által szintén terjesztőkké válnak. A legtöbb, állatoknál jelentkező betegség nem veszélyes az emberre, viszont a patkányok kapcsán zoonózisról kell beszélnünk, vagyis állatról emberre terjedhetnek a betegségeik. Példaként említeném az asztma kialakulását vagy akár más lakáson belüli allergiás reakciót is okoz, egészségügyi problémákkal.


Az egér

Testfelépítés, tulajdonságok
Az egér fürge, ügyesen mászik és kapaszkodik akár fel a falra. A testhossza kb. 9 cm. Testét rövid, szürke szőrzet fedi és hosszú farka körülbelül a teste hosszát is megközelíti, ami az egyensúlyozásban segíti. Az egerek gyorsan szaladnak, egyensúlyozó érzékük, mászó- és kúszóképességük kiváló, 30 cm távolságot is képesek átugrani. Hegyes orrával szaglászik, kiváló szaglóérzékük a táplálék megtalálását, a párkeresést és a tájékozódást szolgálja, bajusza tapogatószervként funkciónál. Látása gyenge, viszont szemük fényérzékelő képessége igen jó az éjszakai látáshoz alkalmazkodott. Csak a mozgás érzékelésére szolgál, a formákat látják, a színeket nem. Érzékszerveik közül a hallása a legkifejlettebb, ez segíti a tájékozódásban.

Táplálék
Fogazata tipikus rágcsáló fogazat, vagyis alul és felül 2-3 hosszú, véső alakú metszőfoga van. Táplálék keresése során nem válogat, mindenevő. A magvakat, gabonaféléket, húsételeket, de az emberi élelmiszereket is szívesen fogyasztja.

Szaporodás
Nem is csoda, hogy elterjedt hazánkban, hiszen nagyon szapora állatról van szó: évente hatszor fial, s egy ellés alkalmával 4-8 utód is születhetik. Egy-egy egérpárnak optimális körülmények között évente 1000 ivadéka is lehet.

Élőhely
Keveset vándorol. Alkalmazkodóképességükre jellemző, hogy nagy hidegben is tartósan meg tudnak telepedni, ilyenkor nagy bundát növeszt. A házi egér az épületekbe aktív és passzív úton egyaránt bejuthat, de a raktárakba általában a göngyölegekkel, passzív módon kerül be.Ha kedvező életfeltételeket talál, akár egész életét 1–3 méter sugarú kör területen megél, aminek az az oka, hogy élettevékenységükhöz alig van folyadékra szükségük. Aktivitásukat a kíváncsiság is meghatározza. Általában csak teljes csendben, főleg éjjel tevékenyek. Igen jó hallásuk miatt az egerek a legkisebb neszre elosonnak. Zajra, főleg a magas hangokra különösen érzékenyek.

A patkány

Testfelépítés, tulajdonságok
Az egérnél kétszer nagyobb, egy kifejlett példány akár 25 cm-re is megnőhet. Szürkésbarna szőr fedi a testét, apró fülei és testénél rövidebb farka van. Két fajtáját különböztetjük meg: a házi- és a vándorpatkányt. A házi patkányok padláson, tetőkön, istállókban, magtárakban, míg a vándorpatkány a csatornákban, pincékben, szennyezett helyek közelében telepedik le. A vándorpatkány és a házi patkány közötti különbség legfőképp a szőrük színén látható, a vándorpatkány sötétebb szürkésbarna, míg a házi patkány világosabb, karcsúbb és tompább orrával szagolja ki a táplálékot. Az életmódbeli különbséget is érzékelteti, hogy a házi patkánynak tisztább szőre van.

Táplálék
Mindenevő állatok, főképp magokat, növényi terményeket eszik, kisebb rovarokat, bogarakat is elfogyaszt.

Szaporodás
A házi patkány évente 2-4 alkalommal is kölykezhet. Az alom száma elérheti 10-et is. Ezzel szemben a vándorpatkány igencsak szapora, évente 6-8 alkalommal is fialhat, az alom mérete átlagosan 10-11 kölyköt jelent. Egy patkány-párnak évente 400-800 utóda is lehet. Élettartama 2-3 év, de az egyedek többsége jóval előbb elhullik.

Élőhely
A patkány szinte mindenhol megél, naponta akár 1 km bejárására is képesek (főként a vándorpatkányra igaz). Tetőgerendák között, a falon vagy a földön lévő mélyedésekben és üregekben él sokszor hajókon utazik, de manapság már repülőgépen is találtak belőle. Gyorsan szaporodik a városokban is, lakótelepeken
illetve a belvárosi pincékben.

KÁROKOZÁS

Rágásukkal számottevő mértékben károsíthatják a körülöttünk levő berendezéseket, tárgyakat, élelmiszereket.TAKARMÁNY TÁROLÓBA, raktárakba szívesen járnak az ömlesztett, vagy zsákolt takarmányok miatt. Akár 20kg takarmányt is megehetnek évente. A takarmányban ürülékükkel, vizeletükkel az elfogyasztott mennyiség többszörösét szennyezik be, jelentős állat- és humán egészségügyi kockázatot generálva.
Az ÉPÜLETEKBEN, berendezésekben is kárt okozhatnak, azokba lyukakat, járatokat fúrnak, megrágják a fa és falszerkezeteket, a vezetékeket, a szigetelést. A sérült kábelek miatt jelentős a tűzveszély és a halálos áramütés kockázata.

A FÖLDBE magukat beásó patkányok földcsuszamlást vagy árok- és csatornapartok összeomlását idézhetik elő, árvizeket okozva ezzel.

Zavarják haszonállataink nyugalmát, ezáltal csökkentve a nyugodt pihenésüket, ennek folytán a termék előállítást (pl. tejtermelés, méz előállítás). Jelentős gazdasági veszteséget okoznak. A hatályos jogszabályok szerint az adott ingatlan tulajdonosának feladata a rágcsálóirtás elvégzése, illetve elvégeztetése. Rágcsálóirtó hatóanyagokra való rezisztencia kialakulását, ami igencsak megnehezíti a hatékony, rágcsálók elleni védekezést.

MEGELŐZÉS

A kártevők szeretik a zsúfoltságot. Ennek megszüntetése segít elszaporodásuk megelőzésében. Rendkívül fontos a szemetet zárt szemeteszsákokban vagy tárolóedényekben tartani. A komposzthalmok a rágcsálók ideális búvó- és szaporodó helyei, biztonságosan fedjük be a komposztot. Megelőzésre, illetve a már beköltözött rágcsálókra a Doxmand rágcsálóriasztók hatékony megoldást nyújtanak, hogy Ön biztonságban éljen otthonában és biztonságba tudja egészségét és értékeit.

Ha tetszett a cikk és további érdekességekre kíváncsi, részletes információt talál az alábbi honlapokon:

Doxmand Nomus Rágcsálóriasztók

Következő cikkünkben a pelék hétköznapjait ismerheti meg. Miért is idegesítő állat ez a kis védett szőrmók?!

Írja meg véleményét!

Kérjük jelentkezzen be vagy regisztráljon, hogy hozzászólhasson.