Rémálommá is válhat egy vadbaleset – 5+1 mód, hogy elkerüljük!

2020.01.11. Vadriasztás
Szarvasveszély

ÚTON… A vadak párzási időszakában rendkívül óvatosnak kell lennünk az utakon. Ebben az időszakban sajnos gyakori a vadbaleset, mivel ilyenkor az állatok megfeledkeznek a külvilágról, ilyenkor se nem látnak, se nem hallanak. Főként éjszaka és hajnali időszakban találkozhatunk az úton áthaladó nagyvadakkal, de nem ritka ilyenkor, hogy napközben is műútra tévednek.

Mégis hogyan kerülhetjük el a vadbalesetet?


Összeszedtünk 5+1 fontos intézkedést, mellyel megelőzhető egy nem kívánt baleset.

1. FOKOZOTT FIGYELEM

Fák, bokrok nélküli sík terepen könnyen észrevehetjük, ha egy szarvas, vagy őz közelítene a járművünk felé. Ilyen helyzetben kellő idő akad egy megfelelő manőverhez. Sok helyen viszont, ahol az út mentén magas a gaz, vagy fák, bokrok gazdagítják a terepet, esetleg az út erdős területen vezet át, hatványozott figyelemre van szükségünk. Ilyen helyeken mindig óvatosabban kell vezetnünk.

2. MEGFELELŐ SEBBESSÉG

A megfelelő sebesség megválasztásával a vadbeleset, vagy a balesetveszélyes helyzetek nagy része kivédhető lehet, viszont sok esetben nem elég. Mégis azt javasoljuk, ha vadveszélyt jelző táblával jelzett útszakaszon közlekedik, csökkentett sebességgel haladjon.

3. JÁRMŰ MŰSZAKI ÁLLAPOTA

Nagy szerepe van a jármű műszaki állapotának is, különös tekintettel a gumikra, fékberendezésre és a világításra. Fontos, hogy egy gyors manőver során a gépjármű megfelelően reagáljon, különösképpen ha fékezésről, vészfékezésről van szó.

4. KÖVETÉSI TÁVOLSÁG

Követési távolság betartása és az eddig felsorolt intézkedések nem csak a számos vadbaleset elkerülése érdekében fontosak, hanem a biztonságos közlekedés elkerülhetetlen feltételei. Nem megfelelő mértékű követési távolság egyéb közlekedési balesethez is vezethet.

5. NE RÁNTSUK FÉLRE A KORMÁNYT!

Ha egy vad ugrott ki elénk, semmiképp se rántsuk félre a kormányt. Ne próbáljuk kikerülni az állatot, mivel ettől egyrészt még bekövetkezhet az elkerülni kívánt vadbaleset, másrészt ez további balesetveszélyes helyzethez vezethet. Nem tudjuk pontosan hogyan reagál ilyenkor egy állat, nincs tisztában azzal, hogy ki szeretnénk kerülni. A legjobb mód a fékezés, vagy vészfékezés.

+1. TÖBB VAD

Ha egy vad előttünk több méterre a gépjármű előtt ugrik át az úton, mindenféleképp lassítsunk, figyeljünk oda, reflektorral villogjunk, mivel ilyen esetben nagy az esély rá, hogy követi a vetélytárs is.

Ha mégis bekövetkezne az elkerülhetetlen vadbaleset, akkor egy kapcsolódó cikkünk tájékoztat arról, hogy mi a teendő, ha elütöttem egy vadat. A vadak távoltartásával, elriasztásával kapcsolatosan a vadriasztók között tájékozódhat.

Függetlenül attól, hogy éppen milyen időszak van, vezessünk kellő figyelemmel és óvatosan az utakon! Vadbaleset-mentes közlekedést kívánunk!

Legfrissebb híreink

kukorcia_vadkar

A mezőgazdasági vadkár – tényleg csak röviden

A mezőgazdasági vadkár – tényleg csak röviden Öröm hallani egy-egy telefonbeszélgetés alkalmával, hogy milyen szorgosan dolgoztok, igyekeztek időben elvetni a magokat és gondoskodni a kártevők…

Olvasd tovább

Így etesd a madarakat télen- madáretető készítése, téli madáreleségek

Nem minden madár vonul délre a télidő beállta előtt. Vannak olyan madárfajok, amik itt maradnak kis országunkban, és hazánkban próbálják meg átvészelni a zord telet….

Olvasd tovább

Vadkár- Mikor van a földem a legnagyobb veszélyben?

Felmerült már benned az a kérdés, hogy miért van valakinél szinte minimális, vagy akár nulla vadkár, és nálad miért kiugró a kár mértéke? A vadak…

Olvasd tovább
SimplePay vásárlói tájékoztató
Kosár
Jelenleg üres a bevásárlókosár!
Végösszeg
Ft
Vásárlás folytatása
0